NAVIJAČIMA DOZLOGRDILO

Torcida otvara rat s Kerumom

18.02.2011 u 08:27

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon proslave Hajdukova stotog rođendana, o kojoj su zahvaljujući spektakularnoj Torcidinoj bakljadi izvještavali mediji na doslovce svim kontinentima, stanje u splitskom klubu daleko je od mirnoga: navijači su se prvi put službeno oglasili u četvrtak navečer ironičnom zahvalnicom 'Kerumovom klanu', no to je tek mali uvod u akcije koje slijede

Na službenoj stranici Torcide objavljena je fotomontaža s galerijom dobro poznatih splitskih likova – gradonačelnikom Kerumom, dogradonačelnikom Jurom Šundovim, predsjednicom Gradskog vijeća Nevenkom Bečić, predsjednikom kluba Joškom Grbićem, predsjednikom Hajdukova nadzornog odbora Petroslavom Sapunarom te estradnim menadžerom Damirom Karamanom, koji je misteriozno postao glavni meštar službenog dijela Hajdukove proslave. 'Hvala' za odličnu organizaciju, poruka je koja je iz navijačkih redova poslana vodećim ljudima grada i kluba.

U Torcidi su ovaj put škrti na riječima, s medijima su odlučili sve manje komunicirati, no doznajemo da se ispod površine valja puno toga: navijačima je dozlogrdilo gledati nestručne i nesposobne ljude na čelu Hajduka, pa se pripremaju svoje nezadovoljstvo izraziti izlaskom na ulice. Glavna meta više nije bilo tko u klubu, već glavom i bradom – gradonačelnik.

Željko Kerum, naime, samostalno donosi sve odluke vezane za klub, on predstavlja većinskog vlasnika (Grad Split), pa je time i najodgovorniji za očajno stanje na Poljudu. Iz Torcide već godinama zahtijevaju da se Hajdukom upravlja po kodeksu, traže sustavan i dugoročan plan, a proslava stotog rođendana dokazala im je da na Poljudu ne postoji nitko tko bi barem 'pokupio novac koji leži na podu'. Navijači su sami ukrašavali grad, sami su osmislili gotovo cijelu proslavu, dok se učinak uprave sveo na 'padobrance, limenu glazbu i tovara'.

Osim toga, važni dani u Hajduku tek slijede: idućeg tjedna istječe rok za prijavu na natječaj za novo vodstvo kluba, a kuloarima već kruže indicije da se priprema instaliranje novih 'Kerumovih ljudi'. Uz činjenicu da iz Nadzornog odbora nisu uklonjeni 'rođaci, mesari, keramičari i tučari', navijači su lako zaključili da je nedavno prihvaćanje Kodeksa bilo tek puštanje magle i ruganje s njihovim zahtjevima.

'Da, planiramo izlazak na ulicu i druge radikalne mjere. Stanje u Hajduku više se ne može trpjeti, a i iz Kerumovih poteza vidi se da čovjek jednostavno ništa ne razumije niti je sposoban u Hajduku bilo što napraviti. Mi više nemamo ni strpljenja ni razumijevanja, neka se konačno makne od kluba', stav je više vodećih ljudi iz Torcide s kojima smo razgovarali.

Navijači su se, inače, već pokazali društveno osviještenima kada su javno podržali nedavne prosvjede za Marjan te pozvali Splićane da im se priključe.
Uzme li se u obzir činjenica da su Hajduk i Torcida u Splitu vrlo relevantan društveni faktor, te da bi upravo na ovom pitanju gradonačelnik mogao dobiti palac dolje od strane ulice, Kerumu se ne piše dobro...