TOPLINSKA KUPOLA

Toplinski val u listopadu: Visoke temperature u dijelu Europe, evo što čeka Hrvatsku

06.10.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Nakon rekordno toplog rujna u mnogim dijelovima Europe, listopad neće biti puno drugačiji. Početak mjeseca oborio je nacionalne rekorde u Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Poljskoj. Predviđa se da slijedi novi veliki toplinski val u zapadnoj Europi, i to već ovog vikenda

Rujan 2023. zabilježen je kao najtopliji rujan od 1979. u svijetu i Europi, a prosječna temperatura bila je 16,38 °C. U Europi je prosječna temperatura u rujnu 2023. bila 2,51°C iznad dugoročnog prosjeka u razdoblju od 1991. do 2020., objavio je Severe Weather.

Osim toga, rujan 2023. bio je i četvrti mjesec (nakon lipnja, srpnja i kolovoza) u kojem smo postavili nove mjesečne rekorde globalno. Drugim riječima, 2023. je na putu da postane najtoplija godina zabilježena na planetu. Ni početak listopada u Europi nije zaostajao za ovim neviđenim rekordima u temperaturama. Nekoliko nacionalnih oboreno je između 1. i 3. listopada 2023.

U nedjelju 1. listopada u Montoru u Španjolskoj zabilježena su 38,2 stupnja. U Francuskoj u Navarrenxu izmjereno je 35,8 stupnjeva Celzija, a u Langenlebarnu kod Beča 30,3 stupnja. U Poljskoj je pao 57 godina star rekord - 3. listopada je izmjereno 29,3 Celzijevih stupnjeva.

Predviđa se da će temperature u nadolazećim danima doseći 30 stupnjeva u južnoj Francuskoj, oko 20 stupnjeva u sjevernim dijelovima zemlje, Beneluksu, južnoj središnjoj Njemačkoj, pa čak i u južnoj Engleskoj. Najniže temperature od 20 stupnjeva bit će zabilježene u Irskoj. Italija će vjerojatno također ići iznad 30.

Glavni razlog nadolazećeg toplog vala je nova, vrlo moćna toplinska kupola. Općenito, kada se uspostavi dugo razdoblje stabilnog vremena, ova dobro poznata značajka pojačava toplinski val. Uglavnom zagrijava Europu i Sjevernu Ameriku ljeti, no može se dogoditi i na jesen. Kupola djeluje kao poklopac koji zadržava topli zrak i stišće ga prema tlu,.

Toplinska kupola primarno je pozadinsko obilježje koje uzrokuje razvoj velikih toplinskih valova na globalnoj razini svake godine. Toplinska kupola često je također kriva za smrtonosne toplinske valove u cijelom svijetu, jer vrućina i pretjerana vrućina obično traju jako dugo. Takvi događaji toplinske kupole donijeli su rekordne temperature u mnogim zemljama diljem svijeta ovog ljeta, te se produžili na jesen.

  • +15
Toplinski val Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Zbog djelovanja frontalnog sustava sa širenjem hladnije zračne mase prema istočnoj Europi, doći će do oštrog temperaturnog kontrasta u srednjoj Europi. Nakon što toplinska kupola dosegne vrhunac tijekom vikenda na zapadu, proširit će se prema istoku.

U subotu će se temperature ponovno popeti do 20 stupnjeva iznad većeg dijela Italije, zatim iznad 20 stupnjeva nad sjevernim i središnjim Balkanom. Prije najavljenog osvježenja sa sjevera u ponedjeljak, u nedjelju će temperature vjerojatno biti najviše u sjevernoj Hrvatskoj i sjevernoj Bosni i Hercegovini, lokalno i do 28 °C, pa i više.

U ostatku Balkana tijekom vikenda temperature će biti oko 20 stupnjeva.