KARLOVAČKI SLUČAJ

Toplana šalje račune građanima van sustava, oni idu s tužbom

04.12.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Građanski pokret "Građani nadgledaju toplanu" najavili su večeras podnošenje kolektivne tužbe Trgovačkom sudu protiv karlovačke Gradske toplane koja, kažu, Karlovčanima i dalje šalje račune iako su se odvojili iz toplinskog sustava

'Skupina građana Karlovca, bivših korisnika Toplane d.o.o., poslat će kolektivnu tužbu Trgovačkom sudu radi nelegalnog i uznemirujućeg postupanja Gradske toplane, temeljem članka 131 Zakona o zaštiti potrošača', ističu iz tog pokreta u priopćenju.

Dodaju da im Gradska toplana i dalje šalje račune za toplinsku energiju iako su se prošle godine odvojili iz sustava, uglavnom u vrijeme kada Gradska toplana nije ni počela raditi niti isporučivati toplinsku energiju u sustav. Toplana na taj način, tvrde, provodi nepoštenu i agresivnu poslovnu praksu kakvom je definiraju članci 109. i 115. Zakona o zaštiti potrošača.

Kolektivnu tužbu temelje na pravomoćnim rješenjima karlovačkog Prekršajnog suda, prema kojima su oni oslobođeni optužbi podnesenih od Državnog inspektorata radi odvajanja iz toplinskog sustava. "Gradska toplana je upoznata s tim rješenjima, ali ih u potpunosti ignorira, te nastavlja uznemiravati građane koji nemaju nikakve veze s njima, a posebno nemaju, niti su ikad imali, bilo kakvu ugovornu obvezu prema Gradskoj toplani kao potpuno novim pravnim subjektom koji nije pravni slijednik uništene Toplane d.o.o.", navode u pokretu "Građani nadgledaju toplanu".

Napominju da se presude Prekršajnog suda pozivaju na činjenicu da "nova" toplana nije pravni slijednik "stare" toplane, kao i na činjenicu da ljudi koji su se odvojili iz sustava nisu sklopili ugovor s Gradskom toplanom niti su bilo kojom radnjom (plaćanjem računa ili korištenjem toplinske energije u svojem stanu) prešutno sklopili takav ugovor.

Takvim se rješenjem, ističu, poništava i tumačenje Državnog inspektorata po kojem plaćanje računa od strane većine sustanara dovodi u ugovorni odnos i sve ostale stanare.

"Slanjem računa korisnicima koji su izašli iz toplinskog sustava Gradska toplana ignorira pravosudno tijelo u pravno uređenoj državi, pokazujući svu svoju bahatost i trošeći financijska sredstva prikupljena od svojih preostalih korisnika", kažu u priopćenju.