MIT ILI ISTINA

Toni Milun tumači: Možete li zbilja smanjiti račun za grijanje 100 puta?

05.10.2015 u 20:01

Bionic
Reading

Profesor matematike na Veleučilištu u Velikoj Gorici Aleksandar Hatzivelkos na svojem je blogu ovih dana objavio da je otkrio rupu u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, zahvaljujući kojoj račun za grijanje građana koji imaju ugrađene razdjelnike na radijatorima može postati 100 puta manji nego što je bio do sada

Sve što trebaju učiniti jest doslovno se držati slova i brojki zakona kao pijani plota.

Ako ne vjerujete Hatzivelkosu, možda ćete našem drugom poznatom matematičaru, Toniju Milunu. Na našu molbu, Milun je nazvao velikogoričkog kolegu, porazgovarao s njime i za tportal potvrdio da u njegovoj računici nema greške.

U čemu je tajna? U matematičkoj nedosljednosti u pisanju pravilnika!

Evo što Hatzivelkos kaže u svojem blogu: 'Znate li kako prilikom potpisivanja ugovora, pogotovo npr. s bankama, morate pažljivo pročitati svako sitno napisano slovo, svaki zarez, i na kraju opet zbog nekog slova u zakonu, pravilniku ili ugovoru morate plaćati neobično visoke iznose? E pa, taj novčić ima dvije strane i ovoga puta doslovno pridržavanje slova zakona može ići u vašu korist.

Da, dobro ste pročitali, sto puta manjeg računa. Ako ste do sada plaćali račun od 500 kuna, sada biste ga trebali platiti pet kuna. I ne, to nije šala.

Naime, u članku 9. stavak 2. i članku 10. stavak 2. (članci koji propisuju način obračuna potrošene toplinske energije) propisuje se da veličina UR iz stavka 1. ovoga članka može iznositi najmanje 50 posto, a najviše 90 posto. To znači da je vrijednost veličine UR, broj između 0,5 i 0,9...

Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje je autor ovog pravilnika, zamislilo je da se umjesto UR u formulu treba uvrštavati broj između 50 i 90. No stavkom 2. i njegovom matematički nepismenom formulacijom UR su definirali kao POSTOTAK, tj. pridružili su mu 100 puta manju brojčanu vrijednost.

Sve što potrošači s ugrađenim razdjelnicima trebaju napraviti je kontaktirati sa svojim opskrbljivačem i insistirati da im se obračun provede u skladu s propisanim pravilnikom, tj. uvrštavanjem brojčanih vrijednosti za UR, US i UPOV koje su sve manje od 1. Ukoliko odbiju, kontaktirajte s odvjetnikom jer vam račun za grijanje nije obračunat prema zakonski važećem pravilniku', piše Hatzivelkos.

Dakle, sastavljači pravilnika su dali krivu uputu iz koje proizlazi da potrošač na mjestu gdje u jednadžbi stoji UR treba upisati 0,5 kada je postotak 50 posto. Da je uputa formulirana ispravno, potrošač bi upisao 50. A budući da je 0,5 sto puta manje od 50, račun u konačnici ispada 100 puta manji.

'Nazvao sam Aleksandra da vidim kako on to interpretira. Stvar je u tome da se on već dulje vrijeme bavi sličnim problemima. On je ovo izvukao samo kao detalj koji pokazuje strukturalne probleme kakvih ima puno u našim zakonima', rekao je Milun.

'Za nas matematičare, kada se kaže šest posto, to je brojka 0,06. Ako se želi reći da treba ubaciti iznos u veličini postotka, trebalo bi to naglasiti da se u parametar UR treba ubaciti veličina izražena u iznosu postotka, odnosno u ovom slučaju 50. Ovo je doista nedosljedno i to svatko može protumačiti na svoj način', pojasnio je Milun.

Na pitanje mogu li ljudi, ako se zainate, uistinu ostvariti golemu olakšicu, Milun odgovara:

'Znate kako je to sa zakonima u našem sustavu – jednima ovako, a drugima onako. Autori pravilnika trebali bi u tekst dodati neko pojašnjenje da ne bi dolazilo do zabuna. Osim toga, smatram da bi u pisanje raznih dokumenata trebalo uključiti matematičare kako bi se izbjegle nejasnoće', dodao je naš matematički selebriti.