posegnuo za kafkom

Tomislav S. kao Jozef. K - u Saboru čita probranu literaturu

22.03.2017 u 13:15

Tomislav Saucha 'čita' Kafkin Proces

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Dok javnost željno iščekuje rasplet u aferi 'dnevnice', koja je posljednjih dana, kako se čini, nekako pala u zapećak, jedan od glavnih likova iz te priče zastupnik Tomislav Saucha nastavio je rad u Saboru, a uoči današnje rasprave o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) u parlamentarne klupe donio je jedan od najpoznatijih romana Franza Kafke 'Proces' te je na Facebooku svojem imenu dodao ono glavnoga junaka toga literarnog klasika - Jozef K.

Sauchu, koji se 'privremeno ispisao iz SDP-a da ne bi bio teret stranci dok je pod istragom u aferi 'dnevnice'', USKOK tereti da je kao bivši šef kabineta bivšega premijera i bivšega šefa SDP-a Zorana Milanovića lažirao putne naloge i tako oštetio državni proračun za više od pola milijuna kuna.

Saucha je uhićen i pritvoren nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici Milanovićevih savjetnika - Slavku Goldsteinu, Nevenu Budaku i Siniši Petroviću.

 

Nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke, Saucha je pušten iz pritvora, a u međuvremenu je sam pripomogao USKOK-u oko razvoja istrage koja nije (odmah) baš sve činjenice uzela u obzir. Naime, naknadno se pokazalo da spornih dnevnica ima i u mandatima vlada nakon one Milanovićeve pa i ove aktualne, već druge po redu HDZ-ove i Mostove vlade predvođene ovog puta HDZ-ovim Andrejem Plenkovićem.

Međutim, on je i dalje ostao jedini osumnjičeni, a u pritvoru je bio završio nakon što mu je Sabor odmah na zahtjev DORH-a skinuo imunitet, a nakon mnogo pompe u istrazi oko ukradenog novca, koja je, kako tvrde u USKOK-u, u tijeku, u javnost najednom ne dopire gotovo ništa.

Imajući navedeno na umu, jedno od najpoznatijih djela svjetske književnosti 'Proces' Franza Kafke, u kojem se glavni lik, Josef K nalazi u središtu mučnog i posve nejasnog te krajnje neobičnog i kompliciranog pravosudnog procesa, a da uopće nije obaviješten o prirodi vlastitog zločina, kao ni čitatelji, do samoga kraja romana, očito je određena vrsta poruke.

Naime, Sacuha je i na svojem Facebooku profilu vlastitom imenu dodao i ono glavnoga junaka ovoga literarnog klasika 'Jozef K.', a sve uoči današnje rasprave o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP). 

'U ovom trenutku počinjem se pomalo osjećati kao Jozef K. Ja sam subjektivan u toj cijeloj situaciji i svjestan da je to veliki posao koji se treba odraditi, ali već sam nekoliko puta rekao, samo želim da se ta stvar što prije razjasni, da dobijem nazad svoj život i da mogu normalno živjeti', kazao je Saucha novinarima u Saboru.

Saucha je aktivan bio i u današnjoj saborskoj raspravi o Zakonu o kaznenom postupku. 'Mislim da Zakon o kaznenom postupku ovakav kakav je ima puno nedostataka, između ostalog, bezbroj izmjena i dopuna. Trebalo bi napraviti u potpunosti novi Zakon koji bi bio puno pregledniji i u nekim dijelovima i pravičniji. Mislim da se ne smije ispustiti iz vida da je to Zakon koji već u svom prvom članku definira da je to Zakon koji štiti osobe koje su nedužne da ne budu osuđene za kazneno djelo koje nisu napravile', rekao je Saucha.

Prema novom ZKP-u istraga bi mogla trajati i nekoliko godina. 'U tome možda i je jedan od najvećih problema. Istraga dok traje okrivljenik nema skoro nikakvih prava. Vi tek kad dođete u kasniju fazu postupka pred sudovima, imate pravo predlagati neke dokaze i u tom trenutku je za neke već kasno. Svi znamo da postupci traju izuzetno dugo, mogu trajati i po 10 godina. Mislim da bi bilo dobro da se dovede taj jedan balans između tijela progona i okrivljenika koji bi imao neka prava i u postupku prije poduzimanja optužnice', poručio je Saucha.