SPREMAN ZA DAVANJE ISKAZA

Plenković na svoje oči vidio da je 'afera dnevnice' dublja i ozbiljnija

09.03.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu dobrom suradnju s Državnim odvjetništvom i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te izrazio spremnost za suradnju u rasvjetljavanju 'afere dnevnice'

'Ono što je meni u ovom trenutku u interesu jest da DORH u cijelosti istraži i utvrdi istinu o ovoj aferi koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku', rekao je Plenković u Bruxellesu, gdje sudjeluje na samitu EU-a.

Na pitanje novinara hoće li HDZ u Saboru podržati izvješće DORH-a i kako surađuje s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, Plenković je rekao: 'To je tema za Hrvatski sabor i očekujem i od Državnog odvjetništva kao institucije i glavnog odvjetnika da kvalitetno i profesionalno obavljaju svoje zadaće koje su im postavljene. Još jednom ponavljam, surađujemo na nizu tema, od suradnje u pitanju procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama i normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kada je riječ o ovakvom, doista vrlo bizarnom slučaju.' 

Što se suradnje s Cvitanom tiče, Plenković je rekao da je ona u svakoj prilici bila visokoprofesionalna, uz uvažavanje nadležnosti i Vlade i DORH-a. Govoreći o najnovijim elementima 'afere dnevnice', Plenković je rekao da nitko nije pretpostavljao koliko je to ozbiljno.

'Napravio sam ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled. Onda sam ne samo kao predsjednik Vlade, nego kao običan građanin, pravnik, zdravorazumski postupio na jedini mogući način. Za sve što treba, ne samo ja nego svi koji rade u Vladi, spremni smo se odazvati na razgovore, pojasniti stajališta i odgovoriti na eventualne upite koje bi istražitelji mogli imati', rekao je.  

Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na gospodarska pitanja. 'Svi pokazatelji koje gledamo u posljednje vrijeme, bilo da su to domaće informacije, bilo da su to procjene međunarodnih organizacija i rejtinških agencija, dobre su, ohrabrujuće i pozitivne i kada je riječ o rastu BDP-a, smanjenju javnog duga i deficita, povećanju zaposlenosti. Želimo stvoriti stabilan pravni, porezni okvir, predvidljiv, jasan i učinkovit pravosudni sustav i što manje administrativnih barijera za poslovanje gospodarstvenika, uključujući transparentnu javnu nabavu', rekao je.