BEZ KONKURENCIJE

Tomislav Ivić ponovo izabran na čelo osječkog HDZ-a

28.04.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Tomislav Ivić, bivši ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti u vladi Jadranke Kosor, ostaje na čelu osječko-baranjskog HDZ-a. Na sinoćnjoj Izbornoj skupštini kao jedini kandidat za predsjednika dobio je 226 od 239 glasova izaslanika

Računica ipak nije bila sasvim točna; od 239 preuzetih glasačkih listića, 11 je proglašeno nevažećim, a jedan nije vraćen izbornom povjerenstvu. Kako nije objavljeno da je itko na listiću prekrižio ime jedinoga kandidata, do 226 nedostaje još jedan listić koji nije uzet u obzir pri brojanju i čija je sudbina nepoznata. To, međutim, ipak ne narušava uvjerljivost ukazanog povjerenja Tomislavu Iviću za još jedan predsjednički mandat, no činjenica da nije imao protukandidata znakovita je.

'To što sam jedini kandidat pokazuje da sam opravdao očekivanja stranačkih prijatelja i da sam kvalitetno radio protekle četiri godine, posebno u hrvatskoj vladi, što je tražilo puni psihički, fizički i svaki drugi angažman', prokomentirao je Ivić.

Josip Salapić, pak, nedostatak Ivićevih konkurenata smatra posljedicom njegova nedavnog izbora na čelo najjače, osječke podružnice, zbog čega suprotstavljeni tabor nije imao dovoljno izaslanika za nominiranje vlastitoga kandidata. Ostaje i treća opcija koju nitko nije htio glasno reći: stanje u 'najvećoj hrvatskoj stranci' previše je problematično da bi se time bavio netko tko u stvaranju nereda nije sudjelovao. Red je, dakle, da Ivić kao jedan od obnašatelja vlasti prošlih osam godina, pomete ono što je ostalo poslije razuzdanog tuluma i u ime stranke podnese račune istražiteljima, biračkom tijelu i javnosti, a ostali će se kandidirati kada oluja prođe.

'Nije bilo lako funkcionirati posljednjih sedam godina, jer je postojala politička i svaka druga opstrukcija aktualne županijske vlasti', obrecnuo se Ivić na Glavašev HDSSB pohvalivši se ipak da su udvostručili broj članova stranke u Županijskoj organizaciji na gotovo 16.000 te da su na vlasti u 23 općine i grada, po čemu su najveća stranka u županiji.

'Bijeg bez suvislog obrazloženja dotadašnjeg predsjednika stranke i Vlade u srpnju 2009. godine, brojne korupcijske u druge afere u kojima su sudjelovali najviši stranački dužnosnici, teška ekonomska, gospodarska i financijska kriza, unatoč krvavom radu i uspjesima Vlade te uz bjesomučnu i neviđenu medijsku kampanju, odredili su rezultate parlamentarnih izbora u prosincu prošle godine. Ali nismo potonuli, iako su to mnogi priželjkivali. Potezi aktualne vlasti u protekla četiri mjeseca pokazuju da je jak i stabilan HDZ potreban Hrvatskoj više nego ikada. Uvjeren sam da ćemo iduće četiri godine iskoristiti za stvaranje jakog, stabilnog i pobjedničkog HDZ-a, te da ćemo se 2015. godine vratiti na vlast', rekao je Tomislav Ivić koji i dalje podržava Jadranku Kosor na predstojećim izborima za predsjednika stranke.
Od 76 kandidiranih za Opći izborni sabor stranke 20. svibnja u Zagrebu, iz OBŽ-a je izabran 61 izaslanik.