PRVO ĆE DOVRŠITI POSAO

Tomašić napušta Europski parlament prije isteka mandata, evo tko će je zamijeniti

10.02.2020 u 20:07

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić u Dnevniku Nove TV izjavila je da svoj mandat u Europskom parlamentu neće odraditi do kraja. Nakon što odradi sve što je zamislila u sektorima poljoprivrede i ribarstva, Tomašić će Europski parlament napustiti 30. lipnja 2021., najavila je, dodajući da će na njezino mjesto doći katolički aktivist Ladislav Ilčić

'Usrećit ću neke ljude, neću odraditi mandat do kraja, 30. lipnja 2021. je moj zadnji dan u Europskom parlamentu', kazala je Ruža Tomašić u Dnevniku Nove TV.

Tomašić je mandat u Europskom parlamentu osvojila na izborima 2019. godine, kao prvoplasirana na zajedničkoj listi Hrasta - Pokreta za uspješnu Hrvatsku, Hrvatske konzervativne stranke (HKS), HSP-a dr. Ante Starčević i Ujedinjenih hrvatskih domoljuba (UHD). Tomašić je dobila 69.989 glasova ili 76,45 posto, a Ilčić samo 1.770 glasova ili 1,93 posto. Ilčić je bio 2. na listi, a bolji od njega po broju glasova bili su zastupnik Hrvoje Zekanović (3.975 glasova, 4,34 posto ) na posljednjem, 12. mjestu na listi i Željko Sačić (3.013 glasova 3,29 posto), pozicioniran na 4. mjestu.

  • +26
Ruža Tomašić Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Političke stranke Hrast i HKS, predstavnici udruga i građanskih inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i 'Hrvatski bedem' - nekad udruženi u političku platformu Hrvatski suverenisti - lani u studenom osnovali su istoimenu stranku. Uz Ružu Tomašić i Zekanovića, tu je i katolički aktivist i bivši savjetnik u Ministarstvu kulture Ladislav Ilčić.

Platforma Hrvatskih suverenista osnovana je 2019. kao koalicija hrvatskih desnih političkih stranaka, a činile su je: Hrast, HKS, HSP dr. Ante Starčevića i UHD te hrvatske građanske inicijative: Istina o Istanbulskoj i Hrvatski bedem.