zagrebački gradonačelnik

Tomašević: U vrtiće smo upisali 500 djece više nego lani, radi se na aktivnostima za uvođenje građanskog odgoja u škole

31.08.2021 u 11:17

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na redovnoj konferenciji za medije utorkom govorio je o početku školske godine naglasivši da se ništa ne mijenja u odnosu na stečena prava vezana za besplatne udžbenike. Osvrnuo se i na pomoćnike u nastavi, stanje sa žičarom Sljeme, zastave...

Grad Zagreb nabavio je gotovo 800.000 udžbenika i drugih obrazovnih materijala za oko 100.000 učenika, u vrijednosti od 75 milijuna kuna, rekao je Tomašević.

Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi, gradonačelnik je poručio da je iz Europskog socijalnog fonda povučeno 20 milijuna kuna, a tim će se novcem financirati 439 pomoćnika i tri stručna komunikacijska posrednika za 471 učenika. Uz to, iz proračuna će se financirati dodatnih 486 pomoćnika i tri stručna posrednika za 578 učenika.

'Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika, što je najviše do sada, kao i šest komunikacijskih posrednika za ukupno 1049 učenika', kazao je Tomašević.

Osvrnuo se i na stanje u vrtićima kazavši da je upisano 500 djece više.

'Cijelo vrijeme povećavamo kapacitete u vrtićima. Zaprimili smo 8663 zahtjeva, bilo je oko 200 zahtjeva više nego lani. Upisano je 7086 djece, upisali smo 500 djece više nego lani, neupisani su uglavnom bili premladi. Povećavamo uvjete i kapacitete, u tu svrhu ide i treći odgojitelj. Bavimo se i skučenim kapacitetima, gradnjom vrtića, ne možemo riješiti to preko noći, ali radimo na tome', kazao je Tomašević.

Podsjetio je da se odvijaju aktivnosti za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

'Danas je išao dopis da se vidi koliko je učenika zainteresirano za tu izvannastavnu aktivnost. Već ove godine nam je cilj da krene nastava u školama koje su pokazale interes', kazao je Tomašević, dodavši da je to dio predizbornog obećanja.

Dodao je da će se raspisati natječaj za gradske pročelnike; za Gradski ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i Gradski kontrolni ured.

Također, naveo je, raspisan je natječaj za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga i tvrtke kćeri Zagrebačkog holdinga.

Konferencija za medije Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Video: Slavko Midžor/Pixsell

Istaknuo je da se tražilo 400 ljudi za školske odbore, a da se na taj natječaj javilo 2300 građana, što će cijelu proceduru oko imenovanja malo otegnuti jer će se morati napraviti filtar.

Govoreći o obnovi nakon potresa, kazao je da je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

'Od početka smo krenuli u komunikaciju s Ministarstvom i Fondom i trudimo se da im pomognemo koliko možemo, no ono što su svi identificirali to je da zakonski okvir nije adekvatan', naveo je gradonačelnik Zagreba.

O stanovima namijenjenima za stradale u potresu kazao je kako je to procedura koja će trajati još neko vrijeme.

'Dio građana je zainteresiran, drugi važu i radije bi ostali u hostelu. Prioritet su obitelji s malom djecom. Ponudit ćemo stanove u vlasništvu grada. Riječ je o nenamještenim stanovima, to je pravilo otpočetka, no sada razmatramo da se građanima izađe u susret kroz druge načine i da im se ispravi nepravda. U hostelu Arena su već godinu dana', rekao je Tomašević.

Upitan o ukidanju mjere roditelj - odgojitelj, pojasnio je da gledaju kako da iz fondova EU-a financiramo gradnju novih vrtića, da budu dostupniji i da zadovoljavaju standarde.

'Ponavljam, upisali smo već sada 500 djece više, a još ćemo ih toliko upisati u ovoj pedagoškoj godini. I za to osiguravamo kapacitete. Ako me pitate za usporedbe mjere roditelj - odgojitelj, iznos koji se plaća za to počinje se bližiti iznosu koji se plaća za tete u vrtićima', kazao je Tomašević.

Komentirao je potraživanje 227 milijuna kuna Grada Zagreba od optuženih u nizu afera u kojima je oštećen gradski proračun.

'Naša ideja je bila dobro upravljati gradom bez prejudiciranja ičije krivnje. U trenutku u kojem je moguće podnijeti optužni zahtjev da je Grad oštećen, mi smo to učinili i to s iznosom koji je USKOK iznio u optužnici. Da nismo predali taj zahtjev, a da se utvrdi krivnja, teže bismo se naplatili. Dužni smo štititi interese Grada', kazao je Tomašević.

Na pitanje što je s centrom za gospodarenje otpadom u Resniku, istaknuo je da se trenutno radi na izradi studije izvodljivosti.

'Jasno smo rekli u kampanji da mislimo da je taj centar predimenzioniran i da ćemo vidjeti hoće li biti neka druga lokacija', kazao je Tomašević.

Luka Korlaet Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na pitanje ima li potrebe da je toliko zastava RH i Grada Zagreba na ulicama rekao je da nema potrebe za toliko zastava koje predstavljaju trošak, a osim toga su u lošem stanju. Naveo je da postoji mogućnost da ih bude manje i da budu u boljem stanju.

Dodao je da je potpisao odluku o poništenju javne nabave za dekorativnu rasvjetu za Most mladosti.

'To je 17,5 milijuna kuna i smatram da u ovakvim okolnostima to nije prioritet', rekao je Tomašević.

Govoreći o žičari Sljeme, kazao je da nije u funkciji jer je za nju izdano osam od devet dozvola te da se vodi upravni spor oko toga potpada li ona pod prometnu infrastrukturu.

'Smatramo da je ona prometna infrastruktura, ali i dok se ne riješi taj spor, radi se na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka. Uskoro će ići nabava za to jer vremena nemamo i žičara samo gomila gubitke', naveo je.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, govorio je o obnovi škola nakon potresa.

'Naši mobilni timovi operiraju i dalje. Nakon obrađenih tisuću crvenih objekata sad su na redu narančasti', kazao je Korlaet, dodavši kako je krenula i obnova škola stradalih u potresu.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Skupštine jednoglasno usvojena odluka o privremenom zbrinjavanju potresom pogođenih građana u gradske stanove iz hostela Arena i kontejnera.