ambiciozan plan

Tomašević pustio u rad sunčanu elektranu, najavio gradnju stotinu novih

11.04.2024 u 13:18

Bionic
Reading

U Domu za starije osobe Trešnjevka puštena je u trajni pogon sunčana elektrana izgrađena u sklopu projekta SOLIZAG, a Dom su tim povodom obišli gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet

“Radi se o velikom iskoraku Grada Zagreba u ostvarivanju vizije Zagreba kao niskougljičnog i zelenog grada. Naime, 2021. godine ukupna snaga instaliranih elektrana na krovovima javnih zgrada u Zagrebu bila je svega 0.7 MW, a danas ima ukupnu instaliranu snagu sunčanih elektrana od 2.5 MW, što je povećanje od 3.5 puta u odnosu na stanje koje smo naslijedili”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević, obilježavajući početak rada solarne elektrane.

“Pred ugovaranjem je još 16 elektrana snage 1.4 MW po PPA modelu koji podrazumijeva da početna ulaganja snosi privatni investitor, a da kasnije postrojenja postanu vlasništvo Grada. Do kraja sljedeće godine u planu su još i 52 elektrane ukupne snage 5 MW financirane iz proračuna grada Zagreba putem zajma Europske investicijske banke (EIB), te oko 20 elektrana snage oko 4 MW koje će izgraditi gradska tvrtka Zagrebački sunčani krovovi”, pojasnio je gradonačelnik.

  • +13
Tomislav Tomašević i solarna elektrana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

“Ukupno je to oko 100 elektrana snage oko 13 MW do kraja sljedeće godine, što je povećanje od čak 20 puta u odnosnu na stanje koje smo zatekli 2021. godine”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Projekt SOLIZAG za cilj ima povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba. Vrijednost mu je preko 1.1 milijun eura, uz 85% sufinanciranje iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora, tj. Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Kroz projekt su postavljene sunčane elektrane na osam gradskih objekata na dvjema lokacijama Doma za starije osobe Trešnjevka, kao i na bazenima Utrine, Jelkovec i Svetice, SOC-u Jakuševac, Dječjem vrtiću Trnsko te Klinici za psihijatriju sv. Ivan., što će značajno smanjiti račune, povećati energetsku učinkovitost, i smanjiti emisije CO2.