utrka za zagreb

Tomašević: Obrazovanje jedno od ključnih prioriteta programa

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2021 15:53
  • Objavljeno 09.05.2021 u 15:53
Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ulaganje u obrazovanje ključno je za razvoj Zagreba i u našem programu obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta, rekao je u nedjelju na konferenciji za medije kandidat za zagrebačkoga gradonačenika Tomislav Tomašević (Možemo! ) na kojoj je i predstavljen taj program

Uz Tomaševića, program za obrazovanje platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su saborski zastupnik Možemo! Damir Bakić te članovi Možemo! Zora Subotić i Tomislav Reškovac. Konferencija za medije održana je u mjesnom odboru Pongračevo, priopćeno je iz Možemo!

Opće stanje nedopustivo, ulaganje u obrazovanje ključno

Tomašević je ustvrdio da se godinama nedovoljno ulaže u odgojno-obrazovnu infrastrukturu i obrazovne programe u Zagrebu, a rezultat toga su dotrajali vrtićki i školski objekti i neadekvatni prostori u kojima se ne mogu provoditi suvremeni odgojno-obrazovni programi.

Također, dodao je, u dječjim vrtićima nema dovoljno smještajnih kapaciteta. Tomašević je ocijenio i da su škole fizički neprilagođene djeci s različitim vidovima invaliditeta, kao i da nema adekvatnih obrazovnih programa za osobe starije životne dobi.

Kaže da je takvo 'opće stanje nedopustivo' i kako su svjesni činjenice da je ulaganje u obrazovanje ključno za razvoj Zagreba.

Najavio je da će posebnu važnost posvetiti 'zelenoj transformaciji škola i vrtića', a programi za osobe starije životne dobi bit će dostupni svima bez obzira na socijalni status.

Tomašić je ocijenio da je znakovito mjesto održavanja ove konferencije za medije, jer u Pongračevu društvena infrastruktura nije pratila veliko povećanje broja stanovnika.

Ipak, dodao je, nakon pet godina peticija i pritisaka građana konačno se počela graditi osnovna škola, ali samo za niže razrede pa će u budućnosti trebati dograditi osnovnu školu.

Tomašević je istaknuo i važnost stipendiranja učenika i studenata te najavio da će povećati novčana sredstva koja grad izdvaja za učeničke i studentske stipendije, a posebno značajne pomake, kaže, učinit će prema adekvatnijem ciljanom stipendiranju ranjivih skupina, kao što su mladi u nepovoljnom socioekonomskom položaju, mladi s invaliditetom i mladi pripadnici romske zajednice.

Damir Bakić ustvrdio je da njihov program za obrazovanje pokriva cijeli niz područja i neizmjerno važnih tema koje pokrivaju čitavu obrazovnu vertikalu.

Zora Subotić, psihologinja i psihoterapeutkinja istaknula je važnost sustavne brige za psihološko zdravlje djece od najranije dobi s ciljem prevencije te podrške njihovom zdravom emocionalnom razvoju - kako da djeca budu dobro, a ne samo dobra.

Tomislav Reškovac, profesor filozofije, logike i književnosti rekao je da je potrebno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u zagrebačke škole.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!