štednja

Tomašević drastično srezao broj zastava koje je postavio Bandić. Evo za koliko i gdje ih više neće biti

20.06.2022 u 20:52

Bionic
Reading

Grad Zagreb traži tko će dizati i spuštati zastave za dva milijuna kuna. Prije nešto više od četiri godine za to je predvidio četiri milijuna. Razlog za ovakav rez leži u činjenici da će broj lokacija za postavljanje biti manji, ali i u činjenici da se planira postavljati puno manje zastava

Grad Zagreb raspisao je javnu nabavu za 'uslugu podizanja i spuštanja zastava na javnim površinama za praznike, blagdane i spomendane' procijenjene nabavne vrijednosti dva milijuna kuna (bez PDV-a). S tvrtkom koja dobije posao Grad namjerava potpisati okvirni sporazum. Prije nešto manje od pet godina, u jesen 2017. godine, pokojni gradonačelnik Milan Bandić odlučio je 'domoljubno educirati građane', pa je procijenjena vrijednost za javnu nabavu tada iznosila četiri milijuna kuna (bez PDV-a). Prema dostupnim podacima, tijekom četiri godine, od 2018. do 2022., za postavljanje i spuštanje zastava potrošeno je oko tri milijuna kuna.

'Nije to nikakav novac, a možda građane educiramo, kao u Americi, da vole svoju zemlju. Kad ih stavimo na sve strane, možda bandijere počnu visjeti i na balkonima za hrvatske blagdane', kazao je tada Bandić. Stotine zastava vijorilo se svakih nekoliko metara na svim frekventnijim prometnicama i javnost se opravdano pitala čemu sve to. Nakon što je izabran za Bandićeva nasljednika Tomislav Tomašević prošloga ljeta najavio je smanjenje broja zastava.

'Mislim da nije potrebno toliko zastava po gradu i da to stvara dodatni trošak. Možemo ih imati manje u boljem stanju', kazao je u ljeto prošle godine. Međutim okvirni sporazum potpisan 25. siječnja 2018. godine bio je na snazi do ove zime.

Razlog za nižu procijenjenu vrijednost u odnosu na prije pet godina leži u činjenici da u međuvremenu imamo praznik manje pa ih više nema osam nego sedam, ali prvenstveno u broju zastava i lokacija na koje će se postavljati. Tako se za Bandićeva upravljanja gradom postavljalo 29.804 zastave, a prema slovu iz posljednjeg javnog nadmetanja, predviđeno je da ih bude 9112, odnosno 20.692 manje. Zanimljivo je to da su zastave predviđene i na jarbolima ispred četiriju televizijskih kuća s nacionalnom frekvencijom koje nisu bile predmet javnog nadmetanja 2017. godine, jer tada ispred njih nije bilo gradskih jarbola, ali ih je Bandić namontirao ondje u siječnju 2018. i za to izdvojio 274 tisuće kuna (bez PDV-a), a sve ne bi li se narugao novinarima.

  • +5
Zastave Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Premalo to košta da vi gledate hrvatske bandijere ispred svojih televizija. A vi ste toliko sretni da to gledate', odgovorio je Bandić tada na novinarski upit. Iz usporedbe troškovnika nabave 2017. i 2022. godine vidljivo je da je došlo do smanjenja u svim stavkama. Tako su za podizanje i spuštanje zastava na javnim površinama u Gradu Zagrebu 2017. godine na osam lokacija i 81 jarbolu bile predviđene 2592 zastave, a danas s nešto većim brojem lokacija (21) i jarbola (198) predviđeno ih je 1134. Riječ je o lokacijama u širem centru grada, od Trga bana Jelačića, preko Kvaternikova trga, pa do Muzeja suvremene umjetnosti.

Smanjenje je vidljivo i u usluzi podizanja i spuštanja po posebnom nalogu Grada, s 1200 smanjenoj na 800 komada. Najveći rez dogodio se na broju zastava na ulazima u grad. Tako je on s 14.600 smanjen na 6800. U Ulici Grada Vukovara neće ih više biti 1512, nego 378, i neće se mijenjati dva puta godišnje. Brojka od 189 komada ostaje ista u spomenutoj ulici na potezu od Savske do Držićeve. Paralelno smanjenju broja zastava, smanjen je broj lokacija na avenijama, ulicama i mostovima na kojima će se zastave postavljati u budućnosti.

Umjesto 14 (2259 zastava), takvih će lokacija sada biti osam (588). Zastave za postavljanje više nisu predviđene na SR Njemačke (od centra Supernova do Avenije Dubrovnik), na HBZ-u i Većeslava Holjevca (do SR Njemačke), na Radničkoj (od Rotora do Slavonske avenije), Ljudevita Posavskog, Aveniji Dubrovnik (od rotora Remetinec do rotora Zapruđe), Jadranskoj aveniji (od nadvožnjaka do naplatnih kućica) i Ljubljanskoj aveniji (od Jankomirskog mosta do City centra West). Osim smanjenja broja zastava na lokacijama, dodatne uštede očekuju se u broju naručenih komada, ali i broju jarbola koje će se morati održavati.