komentirao i vrtiće

Tomašević: Bez panike, to je sezonski virus, imamo ga svake godine

20.06.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom konferenciju za novinare

Na Odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, doznao je danas Jutarnji list. Prema informacijama kojima raspolažu, bebe su se razboljele u periodu između 11. i 12. lipnja te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Enteroviroze, kako navode na stranicama Zavoda za javno zdravstvo, skupina su bolesti uzrokovanih enterovirusima koje mogu imati razne kliničke manifestacije poznate pod različitim nazivima, ovisno o tome koji organ zahvaćaju. Težina kliničke slike je različita i varira od vrlo blage do izrazito teške. Kakva će klinička slika biti, ovisi o vrsti i količini unesenih virusa, kao i o stanju organizma. Mnoge infekcije enterovirusima prolaze bez većih posljedica i samoizlječenjem, no zbog svoje učestalosti opterećuju zdravstvene službe. Ponekad se mogu javiti i u obliku epidemija, posebice u kolektivima (dječji vrtići, škole, bolnice i sl.).

  • +7
Redovna konferencija za medije gradonačelnika Tomaševića i njegovih zamjenika Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Tomašević je rekao da su stručne službe razgovarale s upravom bolnice Sveti Duh, donosi Dnevnik.hr. 'Jedno je dijete prošlu srijedu primljeno u Zaraznu, mislilo se da je riječ o izoliranom incidentu te je pušteno na kućnu njegu. No kod dvoje djece jučer i dvoje danas potvrđen je enterovirus te je bolnica obavijestila Zavod za javno zdravstvo i odlučila da se zabrane posjeti', rekao je.

Redovna konferencija za medije gradonačelnika Tomaševića i njegovih zamjenika Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Nije jasno je li virus došao u bolnicu preko jedne od trudnica ili nekog od zaposlenih', rekao je i naglasio da to nije neuobičajena situacija te da je riječ o redovitom sezonskom virusu.

  • +9
Bolnica Sveti Duh Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL