zabranjeni posjeti

Najmanje šestero beba u Zagrebu zaraženo enterovirusnim meningitisom

20.06.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Na Odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, doznaje Jutarnji list

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, bebe su se razboljele u periodu između 11. i 12. lipnja te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj i Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, prof. Goran Tešović, kazao je za Jutarnji da je kod njih jedno dijete te da se dobro oporavlja i postoji mogućnost da danas bude otpušteno.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, KB Sveti Duh tek je jučer obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji te su zabranili posjete.

KB Sveti Duh: Sanitarni inspektori su u bolnici

Kako je priopćeno iz bolnice, djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh su u ponedjeljak 19. lipnja 2023. uočili te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene u toj klinici, ima simptome enterovirusne bolesti, priopćili su danas iz bolnice.

'Odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', koja je donijela mjere koje se već provode, uključujući zabranu posjeta na odjelima.

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi rođenih između 8. i 12. lipnja 2023.

Djeca se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' otpušteno je na kućnu njegu.

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata.'

Vili Beroš i Krunoslav Capak Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Ministarstvo zdravstva: Ne znamo ništa

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravstva: 'S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji, što uključuje i KB Sv. Duh, kao i osnivača ustanove – Grad Zagreb.

Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezan za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u KB-u Sveti Duh, koji će ujedno obuhvatiti neželjeno zbivanje u rodilištu', priopćeno je iz Ministarstva.