novo u hrvatskoj

Tolušić otvorio laboratorij za sudsku veterinu: Nema razloga da to radimo vani

25.09.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u ponedjeljak novi molekularni laboratorij u sklopu Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a riječ je o laboratoriju za utvrđivanju identiteta životinja, njihovih proizvoda i tragova na molekularnoj razini

Čestitajući djelatnicima fakulteta na novom laboratoriju, ministar Tolušić rekao je kako su se do sada sve analize za Ministarstvo poljoprivrede radile u drugim europskim zemljama, a od sada će se raditi na ovom fakultetu.

Nema razloga da to radimo vani kada to možemo raditi u Hrvatskoj. Od sad sve što radimo vezano uz DNK analize te analizama svega životinjskog porijekla može se raditi ovdje, istaknuo je. 

Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Ministarstvo poljoprivrede, najavio je Tolušić, financijski će pomoći širenju laboratorija kako bi se u njemu mogli obrađivati i drugi uzorci.

Kako je naglasio pročelnik Zavoda Krešimir Severin, na Veterinarskom fakultetu na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo ukazala se potreba za osnivanjem laboratorija koji bi odgovorio na zahtjeve suvremenog sudskog veterinarstva te omogućio izvođenjem rutinskih metoda područja identifikacije kralježnjaka i toksikoloških analiza.

Uređenje laboratorija započelo je krajem 2016. godine, a u prvoj polovici 2017. godine uslijedilo je opremanje laboratorija. Trenutno je u potpunosti opremljen i stavljen u funkciju molekularni laboratorij, a puno opremanje laboratorija koji bi uključilo jedinicu za kemijsko-toksikološke analize bit će za dvije godine.