NAKON EKSPLOZIJE

Toksični oblak nadvio se nad Barcelonom!

12.02.2015 u 13:58

  • +4

Otrovni oblak nad Barcelonom

Izvor: Reuters / Autor: Ricard Sole Figueras

Bionic
Reading

Eksplozija u kemijskom pogonu u Igualadi, gradu nedaleko od Barcelone, prisilila je čak 65,360 građana da ostanu u svojim domovima

Incident se dogodio u kemijskom pogonu tvrtke Simar, u industrijskoj zoni Les Comes kod Igualade. Lokalne vlasti upozorile su građanstvo u nekoliko dijelova Barcelone da ostanu u svojim kućama sa zatvorenim vratima i prozorima, jer bi oblak toksičnog plina koji se proširio zrakom nakon eksplozije mogao oštetiti kožu i utjecati na disanje.

Prema informacijama koje stižu od vatrogasaca na terenu, eksplozija se dogodila danas u 9:45 za vrijeme operacije utovara odnosno istovara dva kemijska proizvoda: dušične kiseline i željeznog klorida. U nesreći je došlo do reakcije između te dvije kemikalije, što je uzrokovalo požar te oslobodilo otrovne spojeve u zrak. Tri osobe koje su rukovale tim kemikalijama su ozlijeđene.

Zbog eksplozije i širenja otrovnih spojeva zrakom, zatvorena je i jedna željeznička linija te dva izlaza s autoceste A-2 koja omogućavaju pristup industrijskoj zoni u kojoj se nalazi pogon Simara.