objavljena odluka

Todorić može na slobodu ako plati 7,5 milijuna kuna. Prodanović: On nema toliki novac, računali smo na nekretnine

15.11.2018 u 09:53

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je odluku suca istrage o istražnom zatvoru za bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, ali je i ostavilo mogućnost da se on brani sa slobode, uz plaćanje pozamašne jamčevine

Todorić bi se, naime, mogao braniti sa slobode ako plati oko 7,5 milijuna kuna jamčevine, s time da ta jamčevina mora biti plaćena u novcu, a ne u nekretninama, kako je to bio običaj u nekim drugim slučajevima.

Informaciju o određenoj jamčevini potvrdio je za N1 televiziju glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

'Obrana može položiti iznos koji je određen, a nakon što novac bude položen i Ivica Todrić obeća kako neće napuštati boravište te prihvati izrečene mjere opreza, on će biti pušten na slobodu', pojasnio je Devčić. U mjerama opreza navedeno je da ne smije napuštati Zagreb i da mora predati svoju putovnicu.

Na upit može li se obrana žaliti na određeni iznos jamčevine, Devčić je kazao kako u ovom trenutku državno odvjetništvo ni obrana više nemaju pravo žalbe budući da se radi o rješenju koje je pravomoćno.

'Radi se o jamčevini u gotovu novcu, a vijeće smatra da se jedino tako može ostvariti svrha prevencije', kazao je Devčić, komentirajući tvrdnje Todorićevih odvjetnika koji su u srijedu kazali da njihov branjenik novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine.

'Ukoliko obrana navede kako nema traženi novac, Todorić ne može biti pušten na slobodu te ostaje u pritvoru istražnog zatvora', pojasnio je glasnogovornik.

Po Devčićevim riječima izvanraspravno vijeće je u obrazloženju odluke navelo kako više ne postoji opasnost od utjecanja na jednog preostalog neispitanog svjedoka, ali je prihvatilo odluku suca istrage da postoji opasnost od bijega, s obzirom na 'činjenične okolnosti koje su postojale prvenstveno u vrijeme kada je Ivica Todorić napustio Hrvatsku i otišao u London'.

Vijeće je zauzelo stav da se Todorić mogao javiti pravosudnim tijelima i da je Hrvatsku napustio u trenutku kada je već bilo izvjesno da će protiv njega voditi kazneni postupak, kazao je Devčić. Obrana je ranije tvrdila da Todorić nije bio u bijegu već da je bio 'nedostupan'.

Pravosudna policija dovodi Ivicu Todorića na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo 14. 11. 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, Todorić je u srijedu ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, ispitivanje je trajalo tri sata, a sukus njegove obrane bio je, prema riječima jednog od njegovih odvjetnika Čede Prodanovića, 'davanje konteksta i pokušaja objašnjavanja situacije vezane uz sustav rada Agrokora i demantiranje navoda optužbe, što se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenje iz konteksta pojedinih dijelova'.

Nakon ispitivanja odvjetnica Jadranka Sloković okupljenim novinarima odgovorila je i na pitanje što će učiniti ako se odredi jamčevina viša od one koju je obrana ponudila, a koja se kretala oko milijun kuna.

'Novca nemamo, možemo u nekretninama, a s njima imamo određene probleme - mogli ste vidjeti u ranijim predmetima kako ide s nekretninama', rekla je u srijedu Sloković.

No odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda mogućnost jamčenja nekretninama je odbačena, pa ostaje vidjeti hoće li Todorić ipak uspjeti prikupiti 7,5 milijuna kuna gotovine.

I u četvrtak je Prodanović potvrdio da Todorić nema toliki novac te da su računali na jamčevinu u nekretninama, donosi Dnevnik.hr.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović dali izjave nakon ispitivanja Todorića u srijedu 14. 11. 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Todorić je sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i dvanaest Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage do srijede Todorić nije bio ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.