HDZ SPUSTIO VARGI

'To nije zabilježeno u povijesti europske medicine'

16.04.2015 u 16:14

Bionic
Reading

HDZ je kritizirao posljednje poteze ministra zdravlja Siniše Varge optuživši ga da pacijentima ulijeva lažnu nadu

Ante Ćorušić (HDZ) kazao je da su liste čekanja u bolnicama smanjene isključivo zahvaljujući novom softveru i ažuriranjem tih lista, a u pogledu operativnog programa ništa se bitno dogodilo nije.
'Unatoč uvođenju Program plus, kojim se žele smanjiti liste čekanja, ljudi se na pregled katerakte naručuju za studeni iduće godine', upozorio je Ćorušić.

Program 72 sata koji su Varga i njegovi suradnici najavili prije nekoliko dana, kaže Ćorušić, pokazuje apsolutno nepoznavanje sustava. 'I to ne govorim kao politički oponent, što jesam, nego kao stručnjak koji se 25 godina bavi problemima onkologije. Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec vode sustav kao da su sjeli u zrakoplov, a ne znaju koja ga poluga pokreće, a koja diže, spušta i zaustavlja', slikovito se izrazio HDZ-ovac.

Nastup da će se pacijenti operirati 72 sata nakon dijagnoze jednostavno nije moguć, tvrdi, i to nije zabilježeno u povijesti europske medicine i šteti pacijentima jer im daje dojam lažne sigurnost, a to nije dobro.
Provjerio je liste čekanja i kaže da se za operaciju karcinoma debelog crijeva i vrata maternice čeka dva tjedna, što je europski standard, a za operaciju raka dojke dva i pol tjedna jer je to najčešći rak u tijelu žene za koji ministarstvo ima program provjera.

Ćorušić strahuje da će sada pacijente liječiti nestručni timovi ako se želi zadovoljiti forma od 72 sata. 'Varga se upušta u avanturu iz politikantskih i političkih interesa u svrhu predizborne kampanje što nije dobro za pacijente', naglasio je Ćorušić. Zaključno je ustvrdio da koristeći persuaziju preko državnih medija HRT-a da će biti operirani u roku od 72 sata, a da za to nema stručnih uvjeta ministar Varga snosi stručni i znanstveni krimen.