VESNA BOSANAC:

'To je čista glupost i rezultat velikosrpske politike'

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petric/PIXSELL

Ravnateljica vukovarske bolnice kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje srpskih vojnika, naziva čistom gluposti, ali i rezultatom velikosrpske politike. Potvrdila je da je prije dva tjedna bila na obavijesnom razgovoru na policiji

Još šest 'spornih predmeta'

I u DORH-u kažu da je riječ tek o provjeri informacija na zahtjev srbijanskog tužiteljstva te da je riječ o jednom od deset spornih predmeta od kojih su tri riješena u četvrtak kad je Srbija odustala od kaznenog progona protiv Purde, Janjića i Maslova.

Nakon što je Tihomir Purda oslobođen, iz Srbije ponovno nevjerojatne vijesti – Vesna Bosanac prijavljena je zbog nesavjesnog liječenja ranjenika JNA te lošeg upravljanja vukovarskom bolnicom tijekom 1991. godine. 'To je velikosrpska politika. Ne znam tko to radi i zašto, no to nekome ide u prilog. To je nekakvo zaoštravanje odnosa i nastojanja da se odnosi poremete', rekla je Vesna Bosanac za tportal. Da je riječ o kaznenoj prijavi potvrdio je i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, dok glasnogovornik Tužiteljstva Srbije demantira kako je riječ o optužnici.

Za prijavu protiv nje i Juraja Njavre čula je prije nekoliko godina kada je u Haagu svjedočila protiv vukovarskog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina. Tada je jedan od njegovih odvjetnika tražio da se izuzme kao svjedok jer postoji prijava u Srbiji. Doktorica Bosanac sve optužbe kategorički odbacuje te kaže: 'To ne stoji, mi smo liječili sve, bez obzira na nacionalnost.'


Dodaje kako je tada kao i danas u bolnici radilo puno kolega srpske nacionalnosti te da su u jesen 1991. u bolnici bili takvi uvjeti da ranjenici nisu niti mogli biti adekvatno liječeni. Podsjetimo, zbog okupacije i potpune blokade grada, ali i stotina granata koje su svakog dana padale na vukovarsku bolnicu, nije bilo dovoljno lijekova, sanitetske opreme, a bolnica se preselila u podrum zgrade. Vesna Bosanac svakog je dana okupacije upozoravala na katastrofalne uvijete u bolnici koja je funkcionirala bez struje i vode te je apelirala na JNA da propusti konvoj kojim su iz bolnice trebali biti evakuirani ranjenici.

Vesna Bosanac je rekla kako bi ona takvu glupost, poput ove prijave potpuno ignorirala. S obzirom na to da joj mobitel ne prestaje zvoniti, kaže da će uzeti godišnji odmor te se posvetiti djeci i unucima.

Dokumentacija bolnice

Vesna Bosanac oštro je kritizirala srpsku delegaciju koja je za vrijeme posjeta Vukovaru predsjednika Srbije Borisa Tadića donijela dio dokumentacije vukovarske bolnice. 'Oni su nama donijeli staru dokumentaciju i kada sam ponovno tražila dokumentaciju koju trebamo, nitko se iz Srbije nije javio. Očito nešto skrivaju', zaključila je ravnateljica vukovarske bolnice.

Tužiteljstvo Srbije: Nismo podignuli optužnicu, riječ je o reviziji

Policija je potvrdila kako je nedavno obavila obavijesni razgovor s ravnateljicom vukovarske bolnice dr. Vesnom Bosanac zbog kaznene prijave iz Srbije zbog navodnog ratnog zločina.

Glasnogovornik srbijanskoga Specijalnog suda za ratne zločine Bruno Vekarić za HTV je to opovrgnuo. Kaže da je riječ o reviziji predmeta s beogradskoga Vojnog suda iz 1992. za koje je dogovoreno da će se proslijediti hrvatskom Državnom odvjetništvu na provjeru upravo kako bi se spriječilo ponavljanje slučaja Purda.

Glasnogovornik MUP-a potvrdio je da je s Vesnom Bosanac obavljen obavijesni razgovor u proteklih mjesec dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi