STRAH OD ODMAZDE

Tko su suci koje policija čuva 24 sata na dan?

Bionic
Reading

Nekoliko hrvatskih sudaca živi pod 24-satnom policijskom zaštitom. Većina njih radi ili je radila na slučajevima koji su povezani s organiziranim kriminalom, ili su pak presude donosili političarima

Predsjednik Kaznenog odjela prvog stupnja Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović, koji je sudio Branimiru Glavašu, dobio je zaštitu neposredno nakon izricanja presude.

Ivan Horvatović


'Mogu vam kazati kako to nije dugo trajalo i prestalo je na moju inicijativu. Pod nadzorom ste tijekom cijeloga dana, a prate vas po dva policajca u civilu. Osim tijekom radnog vremena, kada su policajci bili ispred moje sudnice, čuvaju vas i dok se bavite hobijima te tijekom odlaska na sport. Niste sami ni prilikom privatnih odlazaka, primjerice, u lokal na piće', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Horvatić. Istaknuo je kako mu je nelagodu stvarala činjenica da je on pod zaštitom, a članovi njegove obitelji nisu.

Njegov zamjenik, sudac Ivan Turudić, sada je pod zaštitom, ali nije želio iznijeti razloge zbog kojih mu je ponuđena. Prije je bio čuvan tijekom suđenja Hrvoju Petraču. 'Kako mi ovo nije prvi put, već znam da trebam reducirati aktivnosti. Radi se o policijskoj procjeni. Čovjek se navikne na sve, ali takva situacija je sama po sebi opterećenje. Moram istaknuti kako su ljudi koji me čuvaju profesionalci na koje nemam nijednu primjedbu', rekao je Turudić.

Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića trenutno je najozbiljniji i medijski najpraćeniji proces u Hrvatskoj. Stoga je sutkinja koja ga vodi, Ivana Kršul, također pod jakim policijskim osiguranjem.

Krešimir Devčić


Iskustva s prijetnjama ima Krešimir Devčić, nekadašnji sudac Vojnog suda. Njega su čuvali oko mjesec dana nakon što mu je jedan optuženik prijetio smrću. Poslije je taj 22-godišnjak pobjegao iz pritvora u Remetincu te je Devčić bio pod pravom sigurnosnom opsadom.

'Čuvali su me doslovno 24 sata, cijeli dan i noć, tijekom kojih se vojni policajac sa strojnicom šetao oko kuće, što su susjedi sa zanimanjem pratili. Vozili su me na posao i s posla. Htjeli, ne htjeli, vežete se za te ljude te bih ih znao pozivati i na obiteljski ručak', kazao je sudac Devčić.

'Jednu noć je vojni policajac zaspao s oružjem u rukama, a mačka mu je skočila na glavu te je umalo zapucao i izazvao uzbunu', kazao je Devčić, koji je sam tražio obustavu zaštite.