STATISTIKA NE LAŽE

Tko su rekorderi Europske unije po broju neradnih dana?

02.05.2017 u 16:10

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se Praznik rada slavi jedan dan, dok su u Bosni i Hercegovini za slavljenje rada izdvojena dva neradna dana. Prema podacima Europske unije, Hrvatska godišnje ima 13 neradnih dana, čime ne pripada vrhu EU-a po službenim slavljima: na toj su poziciji Belgija i Latvija s čak 17 neradnih dana

Iako se u javnosti često može čuti da u Hrvatskoj ima previše neradnih dana, odnosno blagdana u godini, službeni podaci Europske unije svjedoče o tome da se nalazimo u gornjoj polovici, ali nismo i prvi u vrhu po neradnim danima od sveukupno 28 članica EU-a.

Zanimljivo je i to da nemaju sve članice ista pravila kad je riječ o neradnim danima, pa se tako blagdan koji pada nedjeljom u Velikoj Britaniji i Belgiji prenosi i na ponedjeljak, dok se u Francuskoj i na Malti u istoj situaciji radi ponedjeljkom.

Najviše neradnih dana ima već spomenuta Belgija, i to 17, a s njom prvo mjesto po odmaranju odnosno službenom slavljenju važnih datuma dijeli Latvija. Cipar ima 16 neradnih blagdana, a 15 imaju Litva, Slovenija i Slovačka.

Malta i Rumunjska imaju 14 neradnih dana u godini, a Hrvatska se s 13 neradnih dana nalazi u društvu Češke, Danske, Austrije, Poljske, Portugala i Švedske.

Bugarska, Estonija i Grčka imaju 12 neradnih dana godišnje, a s 11 mogu se pohvaliti, između ostalih, Njemačka i Francuska. No, zanimljivo je da Bavarska ima 13 neradnih dana, tj. dva više od nacionalnog broja, i to zbog vjerskih blagdana.

Najmanje neradnih dana u Uniji imaju Wales, Engleska i Irska - tek osam. Samo jedan više imaju pak Škotska, Španjolska i Luksemburg.