KOLAKUŠIĆ 'IZVISIO'

Tko su novi suci u Državnom sudbenom vijeću?

28.01.2015 u 07:26

Bionic
Reading

U srijedu bi trebala biti poznata imena sedam novih članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) iz redova sudaca koje su u utorak, tajnim glasovanjem, birali suci svih hrvatskih sudova

Službeni rezultati izbora u utorak se nisu mogli doznati u DSV-u, ali ni na Vrhovnom sudu koji je nadležan za izbor sudačkih članova tijela zaduženog za imenovanja, razriješenja, premještaj, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca.

No, prema neslužbenim informacijama u DSV su izabrani suci Vrhovnog suda Damir Kontrec i Željko Šarić, dok je iz redova županijskih sudaca siguran izbor Ivice Veselića sa zagrebačkog Županijskog suda.

Prije konačnih rezultata neće biti poznato je li iz redova županijskih sudaca u DSV izabran sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi ili Zvonko Vrban sa Županijskog suda u Osijeku.

Iz redova općinskih sudaca siguran je izbor splitskog suca Mije Galiota, koji je u DSV-u već odradio jedan mandat, dok se za drugo mjesto natječu Sabina Dugonjić iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Ljudevit Zoričić, šibenski općinski sudac.

Sa specijalizranih sudova u DSV je izabran sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban, koji je dobio više glasova od suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića koji je javnosti postao poznat nakon što je obustavio neke predstečajne nagodbe i zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Uz sedam sudaca u DSV-u su i dva saborska zastupnika (iz vladajućih i oporbenih redova) te dva profesora pravnih znanosti.