VESLANJE PO NERETVI

Tko je sve bio na Maratonu lađa?

12.08.2017 u 18:48

Bionic
Reading

Dvadeseti maraton lađa, koji se vozi po Neretvi od Metkovića do Ploča u dužini od 22,5 kilometara poput Alke mjesto je na kojem je za političku vrhušku, ali brojne osobe iz biznisa i estrade da se na njemu pojavi

U maratonu je ove godine nastupilo oko 600 veslača u 30 lađarskih posada iz doline Neretve i drugih krajeva Hrvatske. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju u utrci starih izvornih plovila, a ujedno najmasovnije i najgledanije natjecanje u RH.

Nekada su lađe bile glavno prijevozno i gospodarsko plovilo Neretvana, koje je zadnjih 50-tak godina palo u zaborav.

Prije dvadeset godina došlo je do ideje o organizaciji utrke u ovom tradicionalnom plovilu, te su se preostale stare lade počele izvlačiti iz riječnog mulja i obnavljati, a počele su se graditi i nove te su tako otrgnute od zaborava i postale atrakcija doline Neretve.

  • +6
Poznati na tradicionalnom Maratonu lađa Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Natjecanje ploveći u posebnom brodu prati predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica manifestacije.

Jandroković je prije starta istaknuo kako je Maraton lađa u proteklih 20 godina razvio svoj sportski, kulturni i turistički karakter i postao jedna krasna tradicija koja okuplja ljude iz cijele Hrvatske, te je pritom podsjetio kako je prošle godine na tom maratonu pobijedila posada iz njegovog rodnog Bjelovara.

"Po mom mišljenju ovdje je najvažnije slavljenje hrvatske neretvanske tradicije, odnosno tradicije neretvanskih lađa i pobjeda kroz bogatu hrvatsku povijest," istaknuo je Jandroković.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je bio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, rekao je kako Maraton lađa već 20 godina pronosi ime svojeg kraja i ime Neretve.

  • +11
20. maraton lađa od Metkovića do Ploča Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je Maraton lađa manifestacija viteštva, izdržljivosti i želje za pobjedom.

Na brodu koji prati Maraton lađa od Metkovića do Ploča su, osim Jandrokovića i Granića, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić te Mostovi saborski zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja.