ALI BAGERI

Tko je privremeni šef diplomacije Irana? Dolazi s važne dužnosti

20.05.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Glavni iranski pregovarač za nuklearni sporazum Ali Bageri u ponedjeljak je imenovan privremenim šefom diplomacije nakon što je u helikopterskoj nesreći uz predsjednika Ebrahima Raisija poginuo ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian

Bageri je imenovan „odgovornim za inozemne poslove vlade”, objavio je glasnogovornik vlade Ali Bahadori Džahromi, u vrijeme povišenih tenzija između Izraela i Irana zbog rata u Gazi.

Novi, 56-godišnji šef diplomacije smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju. U rujnu 2021. već je bio zamjenik ministra vanjskih poslova te je bio glavni pregovarač sa svjetskim silama oko iranskog nuklearnog programa.

Nakon postizanja sporazuma 2015. Bageri je više puta kritizirao umjereniju vladu bivšeg predsjednika Hasana Rouhanija jer je pristala na restrikcije tog programa te je dopustio „strancima” da pristupaju iranskim nuklearnim postrojenjima.

Ipak, u rujnu 2023. branio je pregovore sa zapadom te je kritizirao one koji su mu se protivili.

  • +2
Pad helikoptera u Iranu Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Ti pojedinci zapravo žele da Islamska Republika „ostane bez ključnog i važnog alata za očuvanje nacionalnih interesa”, rekao je tada.

SAD je 2018. pod predsjednikom Donaldom Trumpom napustio nuklearni sporazum, a pregovori od tada stoje na mjestu.