IDENTIFIKACIJA NA ČEKANJU

Tko je pokopan u masovnim grobnicama u Zagrebu i hoćemo li to ikad doznati? Odgovor nadležnih je čudan

05.07.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Ministarstvo hrvatskih branitelja odgovorilo je na upit tportala o identifikaciji posmrtnih ostataka pronađenih u dvorištu pred zgradom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, gdje od ponedjeljka traje druga faza aktivnosti temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ljetos su tamo ekshumirani ostaci najmanje 25 osoba, a nadležni poručuju da će se odluka o provođenju DNA analize za lokaciju Savska 77 donijeti po okončanju svih terenskih aktivnosti

U ovom trenutku, čini se, nije moguće predvidjeti koliko će faza biti u sklopu ovog istraživanja i kada bi iskapanja mogla završiti.

>>> Opet kopaju u potrazi za posmrtnim ostacima u Zagrebu, a još nisu identificirali ni one od ljetos. Gdje je zapelo?

'S obzirom na opsežnost i složenost obrade velike površine predmetne lokacije Ministarstvo hrvatskih branitelja inicijalno je predvidjelo odvijanje aktivnosti u nekoliko faza rada. U prvoj pa tako sada i u drugoj fazi, tijek istraživanja koji uključuje vremensko trajanje aktivnosti kao i veličinu pregledane površine ovisit će o samoj dinamici radova na terenu', navode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Prva faza provedena je lani od 16. do 27. srpnja, a iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 25 osoba. Ministar Tomo Medved kazao je za tportal da DNA analiza u međuvremenu nije provedena zbog stanja posmrtnih ostataka i 'drugih razloga'.

Iz Ministarstva je stiglo dodatno očitovanje na upit tportala o tome zašto nije obavljena DNA analiza u cilju identifikacije osoba ekshumiranih u Savskoj, o očekivanom trajanju druge faze i površini koja će se ovom prilikom istražiti, kao i iznosu troškova i izvoru financiranja za radove koji su u tijeku.

'Sukladno dosadašnjoj pozitivnoj praksi Ministarstva kada se pristupalo provođenju DNA analize posmrtnih ostataka gdje je postojala osnovana pretpostavka identiteta žrtava, odluka o provođenju iste i za ovu lokaciju biti će donesena tek po okončanju svih terenskih aktivnosti kada budu poznati i analizirani svi parametri terenskog istraživanja. Naime probno iskapanje i ekshumacija samo je jedan dio cijelog procesa koji obuhvaća terensko istraživanje od zaprimanja informacije o postojanju masovne grobnice, prikupljanje saznanja od nadležnih međuresornih službi, terenskog izvida i snimanje lokacije iz zraka, pretraživanja terena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za potragu za posmrtnim ostacima', objašnjavaju u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

  • +2
Masovne grobnice u Savskoj 77 Izvor: tportal.hr / Autor: Silvana Srdoč

Dodaju da se probnim iskapanjem i ekshumacijom proces ne završava, već slijedi antropološka obrada posmrtnih ostataka i foto-dokumentiranje predmeta ukoliko se isti pronađu, provođenje DNA analize zavisno o donesenoj odluci te potom priprema za dostojno i trajno zbrinjavanje.

Podsjetimo, HDZ-ov veteran Andrija Hebrang, bivši predsjednik Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata, kazao je za tportal da su na lokaciji u Savskoj 77 zakopane uglavnom civilne žrtve komunističkog režima, te da je puno više žrtava pokopano ispod asfaltiranog dijela, 'koji oni sigurno neće dizati jer bi to bio prevelik posao'.

>>> U dvorištu zagrebačkog fakulteta bageri i policija, traže se kosturi 300 ubijenih

'Cijeli postupak istraživanja, parametri dobiveni po svakoj pojedinoj fazi istraživanja, kvalitetan su podatak u proširenju postojećih saznanja o predmetnoj lokaciji', poručuju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, najavljujući da će kao i do sad, javnost biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima i parametrima provedenih terenskih aktivnosti po njihovom završetku.