SUKOB NA ŠTETU GRAĐANA

Tko je ovdje negativac: Tajkun ili varaždinska vlast?

28.05.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Zbog nanošenja štete tvrtki, nepoštivanja zakona i odluka Gradskog vijeća te bivše i nove vlasti, a posebice ugrožavanja okoliša zagađivanjem tla otpadom, varaždinska tvrtka T7 VIS (u vlasništvu Davora Patafte optuženog u korupcijskoj aferi) podnosi dvadesetak kaznenih prijava protiv više odgovornih osoba u Gradu Varaždinu, među kojima su gradonačelnik Goran Habuš, pročelnik Vlado Vlašić, zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i drugi. Jedini laburist u Gradskom vijeću Varaždina ovaj je postupak nazvao prijetećim te najavio da će zatražiti da nadležne gradske institucije uzvrate protuprijavama

Izvijestili su to iz T7 VIS-a, investitora u 180 milijuna kuna vrijedno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada kojemu Grad Varaždin ne želi isporučiti otpad sukladno važećim ugovorima, a nakon što su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode primili dopis u kojem ministrica Mirela Holy ukazuje Gradu Varaždinu, Varkomu i odgovornim osobama da stanje na ilegalnom odlagalištu u Brezju trebaju dovesti u zakonito stanje sukladno inspekcijskim rješenjima. Ministarstvo ne navodi kako to treba učiniti, ali napominje da ‘nema aktivnu ulogu u odlučivanju o izboru izvođača i tehnologije zbrinjavanja otpada’.

'Ovime ministrica i Ministarstvo jasno poručuju da odgovorne osobe u Varaždinu rade na nezakonit način te da ne poduzimaju zakonite radnje kako bi takav svoj rad doveli u zakonite okvire, iako su dužni sami hitno i trajno ukloniti otpad s deponije u Brezju, odnosno stati s novim, svakodnevnim primitivnim i štetnim baliranjem', poručuju u varaždinskoj tvrtki.

Ministrica Holy, kako dodaju, posebno naglašava da se mora poštivati zakonska regulativa RH, što se u ovom slučaju nedvojbeno odnosi na Zakon o otpadu, Zakon o zaštiti okoliša, Kazneni zakon te Zakon o obveznim odnosima koji definira odnos prema postojećim važećim ugovorima za MBO postrojenje.

'Usprkos tome, gradonačelnik Habuš i suradnici niti poštuju zakone i propise, niti ih znaju tumačiti, niti znaju računati štete koje uzrokuju. Štoviše, Habuš obmanjuje građane tvrdeći da ništa ne poduzima jer čeka odgovor resornog ministarstva, a koje im je već dalo inspekcijsko rješenje i naredbe! Gradonačelnik očito nije svjestan alarmantnih problema s otpadom u Brezju niti ima želju za njegovim hitnim rješavanjem, i to usprkos prijetećoj kaznenoj odgovornosti te postojećim važećim ugovorima sukladno kojima je izgrađeno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada svega 400 metara od privremeno primitivno uskladištenih bala u Brezju', upozoravaju iz T7 VIS-a.

U prilog svojih tvrdnji u T7 VIS-u podsjećaju da su proteklih mjeseci iznijeli više vrlo korektnih i konstruktivnih prijedloga u cilju rješavanja odnosa s Gradom Varaždinom i Varkomom vezanih uz pitanje alarmantne obrade komunalnog otpada, umjesto primitivnog baliranja u Brezju, kao i alarmantnog i hitnog uklanjanja bala s ilegalne deponije.

Habuš odbacuje optužbe da ništa ne radi

'Ne vodimo grad u bankrot i nije točno da ne poduzimamo ništa. Napisali smo dopune plana aktivnosti nakon izlaska inspekcije u Brezje te vjerujemo u pozitivan odgovor iz MZOP-a, ali to ne ide brzo kako bismo htjeli. Radimo u skladu sa zakonom i napucima MZOP-a', rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Habuš dodajući da se u MBO postrojenju, prema važećem ugovoru, ne bi mogao zbrinuti novi otpad i bale u roku koji traži MZOP-a, pa zato traže druga rješenja koja će biti brža i jeftinija od postojećeg, ali se nije očitovao što je biti s postojećim ugovorima sklopljenim s T7 VIS-om.

'Međutim, Habuš kao gradonačelnik nije se očitovao ni na jedan od spomenutih prijedloga, iako je od prvog proteklo gotovo tri mjeseca. Grad i gradonačelnik i dalje s Varkomom nezakonito zagađuju tlo i okoliš u Brezju bez ikakvih dozvola i bez obzira što su već sedam mjeseci pozivani isporučivati otpad u MBO postrojenje sukladno važećem ugovoru', stoji u priopćenje T7 VIS-a. Iz ove tvrtke su poručili ih je takvim ponašanjem gradska uprava prisilila poduzeti sve raspoložive pravne korake radi zaštite svojih prava i interesa te prava i interesa svojih partnera i banaka, uključujući i podizanje kaznenih prijava protiv svih osoba u Gradu.

Najavu Pataftine tvrtke T7 VIS o podizanju kaznenih prijava protiv nekih gradskih vijećnika doživljavam kao izravnu prijetnju na rad Gradskog vijeća u cjelini, poručio je Božidar Kolarić, jedini laburist u varaždinskom Gradskom vijeću.

'Ovakav postupak moćne varaždinske tvrtke smatram prijetećim jer nisu eksplicitno navedeni imenom vijećnici protiv kojih spomenuta grupa kani podnijeti prijave. Isto tako nimalo slučajno takve prijetnje ili u malo drugačijem obliku postala su praksa pred svaku sjednicu Gradskog vijeća. Pod dojmom prijetnji pojedini vijećnici bi mogli glasati tako da ih izbjegnu. Prvenstveno zbog toga što dolaze od financijski moćne grupe, a jedan dio vijećnika pripada radničkoj klasi s malim primanjima i potpuno je prirodno da osjeća strah od sraza sa tako moćnom grupom', pojasnio je Kolarić.

Istaknuo je kako će na sjednici Gradskog vijeća 5. lipnja 2012. godine tražiti uvrštenje posebne točke dnevnog reda vezane za ovu najavu podizanja kaznenih prijava bez obzira o kojem se vijećniku radi.

'Tražit ću da se i sve nadležne institucije uključe u zaštitu i normalno funkcioniranje Gradskog vijeća. Tražit ću da Grad Varaždin pokrene kaznene prijave protiv onih koji po mom sudu ometaju normalan rad najvišeg tijela grada. Sukladno etičkom kodeksu i pravilnicima stranke Hrvatskih laburista kojoj pripadam svaka odluka na Gradskom vijeću za koju dižem ili ne dižem ruku odluka je mojeg izvršnog odbora. No, povrh svega toga pripadam stranci koja ne pristaje na ucjene, prijetnje i zastrašivanja ma od koga to dolazilo', poručio je Kolarić.