IPAK IMA PODRŠKU

Tko je Orsat Miljenić, kandidat za šefa SDP-a s najkraćim stažem u stranci?

19.09.2016 u 19:06

Bionic
Reading

U javnosti poznat kao bivši ministar pravosuđa, iznenadio je neke krugove unutar SDP-a svojom kandidaturom. Nema ni godinu staža u stranci, no podršku za čelno mjesto očito ima

Orsat Miljenić prije nekoliko je dana proslavio 48 rođendan, rođen je 1968. u Dubrovniku, porijeklom je s Brača, no većinu života proveo je u Zagrebu. U njemu je 1993. diplomirao na Pravnom fakultetu, gdje je nekoliko godina bio i znanstveni novak na Katedri za radno i socijalno pravo. Magistrirao je u Mađarskoj, s akreditacijom New York State Universityja.

Već 1996. zapošljava se u Ministarstvu vanjskih poslova na mjestu savjetnika, a potom odlazi u hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj.

Na više funkcije dolazi nakon 2000. i dolaska SDP-a na vlast. Tada se vraća iz Nizozemske i postaje predstojnik Vladina Ureda za odnose s međunarodnim kaznenim sudovima; s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ).

S Ivom Josipovićem i Ivanom Šimonovićem tada je radio i na hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid pred ICJ-om. U Vladinu uredu Miljenić se nije zadržao dugo, već 2002. odlazi u Ministarstvo europskih integracija gdje postaje prvo pomoćnik, a potom i zamjenik ministra Nevena Mimice.

Povratkom HDZ-a na vlast, Miljenić odlazi iz državnih institucija i vraća se u vode privatnog odvjetništva. Prvo radi u uredu Vesne Alaburić, a kasnije otvara svoj ured.

No 2011. ponovno dolazi poziv iz SDP-a i Miljenić postaje ministar pravosuđa. U ministarskoj karijeri ostao je zapamćen po sukobu s javnim ovršiteljima. Nakon što je ukinuo institut javnih ovršitelja, stigle su optužbe za sukob interesa i pogodovanje odvjetničkom lobiju.

Bio je aktivno involviran i u tzv. lex Perković, no najveći skandal bila mu je snimka koja je izazvala sumnju u pogodovanje pri zapošljavanju. Naime, na snimci trener jednog džudo kluba od Miljenića traži pomoć pri zapošljavanju svoje kćerke SDP-ovke.

'Točno je da me čovjek pitao za zapošljavanje svoje kćeri. Ali to je pitanje koje mi u takvim i sličnim prilikama postavi barem desetak ljudi. Svima odgovaram isto: vidjet ćemo, javite se ako bude natječaj', objašnjavao je tada Miljenić, koji zbog incidenta nije snosio posljedice.


Njegovo ime spominjalo se i prilikom nedavnog izbora novih ustavnih sudaca. Spekuliralo se tada da će biti jedan od SDP-ovih kandidata za taj sud, no prigovaralo se da je premlad za tu poziciju.

Miljenić je uvijek bio blizak predsjednicima SDP-a, s Račanom preko bračke veze, jer je bivši predsjednik SDP-a imao kuću na tom otoku, a s Milanovićem kroz poznanstvo iz Ministarstva vanjskih poslova. No unatoč tome, nikada, sve donedavno, nije bio u stranačkim strukturama.

Sudjelovao je samo dva puta na parlamentarnim izborima, lani i na netom završenim izborima. Ove godine osvojio je svega 880 preferencijalnih glasova, a lani je osvojio 1.570 glasova.

Miljenić je član SDP-a postao prije manje od godinu dana, u siječnju 2016. kada se u stranku učlanio s Predragom Matićem i glasnogovornicom SDP-a Danicom Juričić.

I upravo je to najčešća kritika Miljenićeve kandidature. U SDP-u jednostavno nije dovoljno dugo, još nije imao neku funkciju u stranci i nema svoju bazu. Podršku je zasad dobio od Siniše Hajdaša Dončića te nekoliko lokalnih SDP-ovih dužnosnika.