BIVŠI LABURIST U NOVOJ STRANCI

Tko je novo pojačanje ORaH-a?

23.07.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Osim stranačkim parfemom, ORaH će se moći pohvaliti i pojačanjem u parlamentarnom djelovanju. Naime nezavisni saborski zastupnik i bivši laburist Mladen Novak postaje član ORaH-a premda su ga u svoje redove vabile i neke druge političke stranke, i to s obje strane političkog spektra

Ulaskom Novaka u ORaH, stranka Mirele Holy u saborskom djelovanju dobiva pojačanje, a Klub nezavisnih ljevičara, čiji je član bio Novak po izlasku iz laburista prije nešto više od četiri mjeseca, postaje kvartet koji uz Slavka Linića Nedžada Hodžića čine i Novakovi bivši stranački kolege iz doba laburista - Branko Vukšić Nikola Vuljanić. Da bi i ORaH mogao postati saborski klupski trio, uz Holy i Novaka nedostaje još jedan predstavnik te stranke u visokom domu.

U međuvremenu, uoči sutrašnjeg formaliziranja članstva, Novak je u kratkom razgovoru za tportal kazao da još nema definiran stranački resor, ali je siguran da od svoje nove stranke 'očekuje dosljednost u borbi za sve ono za što se i dosad zalagala'.

'Podsjetit ću da sam u politici od 2010. i od tada mi je bio motiv što je i bio slogan moje bivše stranke 'nismo isti'. Oduvijek sam isticao da mi nismo svi isti iako između HDZ-a i SDP-a nema razlike, kao ni među njihovim koalicijskim partnerima. Ta dva bloka su mi neprihvatljiva i tražio sam nešto što je izvan toga, a da je blisko mojim stavovima i našao sam to u ORaH-u', objasnio je Novak odluku da se pridruži novoj stranci.

Ponuda je bilo s obje strane političkog spektra, ali...

A nije da nije bilo ponuda i od drugih političkih stranaka, priznaje Novak, premda ne odaje o kome je riječ iako kaže da ih je bilo s obje strane političkog spektra: 'Neke su bile konkretnije, neke su bile ispipavanje mogućnosti, ali moram biti iskren i reći da to što mi se nudilo nisam vidio kao nešto u čemu sam se mogao naći.'

Baš kao ni u potencijalnom koaliranju sa SDP-om, čemu se ORaH protivi, a bilo je, između ostalog, i jedan od razloga Novakova izlaska iz laburista. Bivša stranka ovih dana čeka formaliziranje koalicijskog dogovora, a dok se Novak suzdržava od komentara, negdašnju mu stranačku šeficu Nansi Tireli njegov ulazak u ORaH nije iznenadio: 'Očekivano je to i želim kolegi Novaku i kolegici Holy i ORaH-u uspjeh u radu.'

Novak je pak ORaH-u već bio donio uspjeh na izborima za mjesne odbore u Sunji gdje se, napominje, pokazalo da se kvalitetnim radom i pristupom može puno napraviti, a valja podsjetiti i da je, unatoč Vladinom odbijanju pa 'prisvajanju inicijative', upravo Novak uvelike zaslužan za to što će od jeseni konačno biti ispravljena diskriminacija koju je čak 13 godina trpjelo više od tisuću osoba s najtežim invaliditetom.

S ORaH-om Novak surađuje već neko vrijeme, pa je tako sudjelovao i na jednoj od tribina o medijima. Naime, kad je, doduše iz oporbene kvote (laburista) naslijedio Vukšića na mjestu predsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Novak je otkrio zanimanje i za tu tematiku nakon što se dugi niz godina bavio HŽ-om, a s novom je strankom nedavno upozoravao i na netransparentno trošenje novca HEP-a na različite konzultantske i marketinške usluge.