tomislav sokol

Tko je novi HDZ-ov igrač za obrazovnu reformu?

15.02.2018 u 21:55

Bionic
Reading

Nevjericu polovice prisutnih u studiju HRT-ove emisije Otvoreno u utorak navečer izazvao je Tomislav Sokol, saborski zastupnik HDZ-a i član saborskog Odbora za obrazovanje, kad je bivšem voditelju reforme obrazovanja Borisu Jokiću predbacio da 'nije iskoristio priliku i nije obavio posao, nego je dao ostavku', pa sada 'za svoj neuspjeh želi okriviti nevidljive neprijatelje'. Svoju tezu nije objasnio, druga strana u studiju reagirala je dobacivanjem da se radi o 'sramotnom istupu' i zahtjevom da navede što to točno nije napravljeno u Jokićevu mandatu, ali se brzo prešlo na druge teme i ostao je tek dojam: Dobili smo novog u seriji HDZ-ovih 'terijera' zaduženih za obrazovanje i kurikulum

Tomislav Sokol (36) na veliku političku scenu stupio je tek prije godinu dana, u siječnju prošle godine, kad je imenovan pomoćnikom ministra zaduženim za znanost i tehnologiju. Ubrzo zatim Vlada ga na svojoj zatvorenoj sjednici imenuje u čak šest različitih tijela, komisija i povjerenstava, od čega čak pet imaju veze s odnosima s Crkvom - od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama do one za pravna pitanja, očuvanja kulturne baštine i 'rješavanja pitanja' katoličkih vrtića, škola i visokih učilišta.

Već u rujnu prošle godine prebacuje se u Sabor te mijenja friškog veleposlanika u Rimu Jasena Mesića, no ta rošada ostat će zapamćena po šeprtljavo odrađenom postupku jer je Sokol položio zastupničku prisegu prije nego što je razriješen s funkcije pomoćnika ministra, pa je nastala ozbiljna proceduralna blamaža.

Prethodno, ovaj Zagrepčanin izgradio je solidnu znanstvenu karijeru i u Hrvatskoj i inozemstvu: na Pravom fakultetu diplomirao je s prosjekom ocjena 4,83, uz Rektorovu nagradu, dvije Dekanove nagrade i nekoliko visokoprofiliranih stipendija. Usavršava se u inozemstvu na području prava Europske unije, a na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji završava magistarski i doktorski studij.

Znanstvenik povratnik u politici 

Sokol paralelno godinu dana volontira kao vježbenik u jednom odvjetničkom uredu, zatim kao sudski vježbenik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 2007. do 2017. godine radi na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), gdje predaje nekoliko pravnih predmeta - najprije kao asistent i viši predavač, a potom kao predstojnik Katedre za pravne discipline. Docent je i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje na studiju sestrinstva drži izborni kolegij 'Zdravstveno pravo'.

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Boškovića Danica Ramljak njegov povratak iz Belgije u Hrvatsku navela je kao ogledni primjer toga kako privući mlade znanstvenike u smjeru obrnutom od trendova, odnosno kako ih integrirati u domaće znanstvene tokove, premda treba kazati i da Tomislav Sokol nekako u to doba osim stručne počinje graditi političku karijeru. Postaje međunarodni tajnik Akademske zajednice HDZ-a Ante Starčević, a zatim se na stranačkoj listi u 6. izbornoj jedinici kandidira na parlamentarnim izborima 2016. godine.

  • +4
Tomislav Sokol Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ako se ne bavite politikom, ona se bavi vama', jednostavno je pojasnio u jednom intervjuu potkraj prošle godine. Istovremeno je dosta plastično opisao svoj doživljaj obrazovne reforme: 'Nisam zagovornik velikih promjena, revolucija. One su nam dosad samo štetile, počevši od Šuvarove reforme nadalje. Mislim da nije potrebno promijeniti cijeli sustav, iz korijena. Obrazovanje, slično kao i zdravstvo, ne trpi velike promjene. Zato mislim da ne treba počinjati od nule, već treba unaprijediti i dograditi postojeći sustav te ga pročistiti od nepotrebnih stvari', kazao je Sokol.

Sada, kao novi član saborskog Odbora za obrazovanje, na tom scenariju moći će aktivno raditi.

U predizbornom incidentu 

Tomislav Sokol nije oženjen, a po imovinskoj kartici vlasnik je stana od 80 kvadrata u Zagrebu, vrijednog 1,25 milijuna kuna i kupljenog kombinacijom darovnog ugovora, prodaje imovine i kredita od 60 tisuća eura. Tu je još samo dva desetljeća stara Opel Astra. Njegovo ime ne spominje se u aferama, no pojavljuje se u kontekstu nikad razjašnjenog predizbornog incidenta i fizičkog obračuna na zagrebačkom Kuniščaku koncem 2015. godine.

HDZ-ov Željko Reiner naime tada je sazvao konferenciju za novinare s optužbom da je kandidat Josip Jelić iz Mosta oko ponoći fizički napao njihove aktiviste koji su lijepili plakate, dok je ovaj odgovorio tvrdnjom da se sve zbilo upravo suprotno - da su HDZ-ovci uništavali Mostove plakate i nasrnuli na njih, a oni su to samo pokušali snimiti. Sokol je, tvrdio je Jelić, sjedio u džipu i mirno promatrao incident.

Snimke predizbornih kamera, na koje su se obje strane pozivale, nikada nisu objavljene. Nije ni bilo potrebe - Most i HDZ ubrzo su koalirali.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL