NE ZNAJU PROCEDURU

HDZ se opet osramotio: I zamjena Jasena Mesića sjedi u dvije fotelje

22.09.2017 u 13:16

Bionic
Reading

Nakon odlaska Jasena Mesića s mjesta saborskog zastupnika zbog nespojivosti funkcije, za njegovu zamjenu određen je HDZ-ov Tomislav Sokol. Iako je već prisegnuo u Saboru, Sokol, doznajemo, još uvijek nije razriješen s mjesta pomoćnika ministrice obrazovanja

Sokol je određen za zastupnika jutros na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, no zastupnikom postaje formalno tek kada da prisegu. Sokol je to i napravio nakon podneva nakon što su ga kao zamjenu za Jasena Mesića potvrdili i drugi zastupnici.

No, Sokol, kažu nam upućeni, nije smio dati prisegu jer je još uvijek na funkciji pomoćnika ministrice obrazovanja. Kako doznajemo u Ministarstvu obrazovanja, Sokol još uvijek nije formalno razriješen s mjesta pomoćnika, a za pokretanje postupka u ministarstvu čekaju obavijest Sabora, koju, doznajemo, nisu dobili. Službeno Sokola treba razriješiti Vlada.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnici ne mogu istovremeno biti ministri ili drugi članovi vlade, državni tajnici, a ni pomoćnici ministra. Sokol tako dok je formalno pomoćnik ministra zbog nespojivosti dužnosti nije smio dati prisegu.

Podsjetimo, isti problem imao je i Jasen Mesić, kojeg je Sokol došao zamijeniti u Sabor. Mesić je imenovan za veleposlanika u Italiji, a odluka o imenovanju stupila je na snagu s 1. rujna. Međutim, s početkom jesenskog zasjedanja Sabora, 15. rujna, Mesić je i dalje sjedio u saborskim klupama i, dapače, sazvao sjednicu Odbora za medije na čijem je čelu bio.

'Veleposlanik postajem onoga trenutka kada predam vjerodajnice u Italiji i aktiviram mandat, a to još uvijek nisam učinio jer sam u Zagrebu i obavljam pripreme koje su vrlo opsežne jer ne dolazim iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Što se tiče Odbora, u interesu je da se što prije oformi NO HRT-a', kazao je Mesić prije nekoliko dana za tportal i dodao kako ne misli da krši Zakon jer se o svemu informirao na nekoliko instanci.

Međutim, par sati kasnije 'kako bi izbjegao nesporazume', odlučio je podnijeti zahtjev za mirovanje mandata,a sjednicu Odbora za medije je otkazao.

  • +22
Sva lica Jasena Mesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjić