NOVO LICE MOSTA

Tko je Nikola Grmoja, 'bombarder' Bože Petrova?

17.11.2015 u 07:26

Bionic
Reading

Otkako su u Mostu nezavisnih lista nakon početnog nesnalaženja i odlaska Drage Prgometa zbrojili svoje redove i počeli kontrolirati komunikaciju s medijima, u prvi plan iskočio je novopečeni glasnogovornik Nikola Grmoja. Ipak, u ekipi Bože Petrova on ima znatno važniju ulogu od kurira prema javnosti; radi se o jednom od najutjecajnijih osoba u ovom krugu, po mnogima i jednom od glavnih stratega cijelog Mosta

Sam Grmoja ovoga tjedna demantirao je nagađanja koja su ga opisivala kao 'sivu eminenciju' otvorenim priznanjem da osobno sudjeluje u donošenju najvažnijih strateških odluka. I to od samog početka političke karijere Bože Petrova prije dvije godine, kada je iznenađujuće pomeo s političke scene dugogodišnjeg gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jamba.

'Svaka politička opcija ima jednog 'bombardera', pa je to moja funkcija zbog koje sam sada izložen napadima', kazao je u prošlotjednom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

Nikola Grmoja 34-godišnji je profesor povijesti i sociologije, donedavno zaposlen u lokalnoj osnovnoj školi u Metkoviću. Oženjen je i otac jednog djeteta. Nalazio se u uskom krugu od osam ljudi koji su 2012. u tajnosti započeli s kovanjem planova za rušenje Jamba - sastajali su se u strogoj konspiraciji, po privatnim kućama, pazeći da se njihove namjere ne doznaju sve do samih izbora. Na njima su nakon punih šesnaest godina već u prvom krugu uspjeli svrgnuti dotadašnjeg gradonačelnika, a osvojili su i većinu u Gradskom vijeću. To im je dalo apsolutnu vlast u gradu, ali i donijelo prilično velike probleme.

Metković je, naime, bio pritisnut dugom od 17,6 milijuna kuna, odnosno iznosom otprilike jednakim godišnjim izvornim prihodima cijelog grada. Novi gradonačelnik Petrov uveo je radikalne mjere štednje i odgovornog gospodarenja što je rezultiralo ubrzanim smanjenjem obveza, a potez koji mu je u nacionalnim okvirima donio velik publicitet i popularnost jest stavljanje na minimalac cijele gradske uprave, uključujući i gradonačelnika i njegove zamjenike, sve dok se financije ne stabiliziraju i dok se zaposlenicima ne isplati nekoliko zaostalih plaća. Naknada gradskim vijećnicima smanjena je na simboličnu jednu kunu mjesečno.

Grmoja, kao friško izabrani zamjenik gradonačelnika, otišao je korak dalje: prvih godinu dana nastavio je raditi u školi i svoju novu dužnost obavljao je paralelno i volonterski odrekavši se čak i simbolične naknade od dvije i pol tisuće kuna mjesečno. Kada je velik dio dugova vraćen i kada je grad prodisao, odlučio se potpuno posvetiti politici i profesionalizirati svoju dužnost - ali je na njegov zahtjev plaća dogradonačelnika smanjena s 12 na sedam tisuća kuna.


'Nemam strah ni pred Jambom ni pred bilo kim drugim jer znam da nastojim živjeti pošteno i časno i na isti taj način ponašati se u političkom djelovanju', objasnio je kada je upitan za brojne političke sukobe na lokalnoj razini, gdje se Jambo i dalje ne može pomiriti s gubitkom vlasti.

Na parlamentarnim izborima Nikola Grmoja bio je kandidiran u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici, ali tek na simboličnom četrnaestom mjestu. Po svemu sudeći, neće ući u Sabor, osim u izvanrednoj situaciji da Most dobije priliku imenovati zamjenu za Dragu Prgometa ili preostale dvije novoizabrane saborske zastupnice.

No čini se da mu to i odgovara: osim što će nastaviti sudjelovati u donošenju strateških odluka u stranci, postoji mogućnost i da naslijedi Božu Petrova ako ovaj uđe u izvršnu vlast ili čak postane premijer. Netko će, naime, ipak morati nastaviti voditi Metković.

Nastavak pregovora oko nove hrvatske vlade

Most nezavisnih lista nastavit će pregovore sa SDP-om i HDZ-om. Pregovori sa SDP-om održat će se u 10 sati u stranačkim prostorijama SDP-a (Iblerov trg 9), a pregovori s HDZ-om u 13 sati u stranačkim prostorijama HDZ-a (Trg žrtava fašizma 4). Teme pregovora su pravosuđe i poduzetništvo. Članovi pregovaračkog tima Mosta nezavisnih lista bit će dostupni za kratke izjave nakon sastanaka.