skandal koji trese austriju

Tko je misteriozna Srpkinja koja se našla na snimci zbog koje je pala austrijska vlada?

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.08.2019 14:14
  • Objavljeno 20.05.2019 u 18:48
Tajana Gudenus

Tajana Gudenus

Izvor: Screenshot / Autor: Der Spiegel

Snimke s jedne nadzorne kamere s Ibize uzdrmale su austrijsku političku scenu, a na njoj je donedavni austrijski vicekancelar i sada već bivši predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache snimljen kako u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja. Uz Strachea se na snimci pojavljuje i šef zastupničkog kluba FPÖ-a Johann Gudenus te njegova supruga Tatjana

Tajana Gudenus, rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, piše Deutsche Welle. Navodi se kako je zajedno s obitelji nakon početka rata 1992. izbjegla u Banja Luku.

Tajčić se 2007. godine preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog jezika i ondje je završila osnovno obrazovanje, a potom dobila i diplomu iz ekonomije. Od 2014. godine se volonterski angažirala u austrijskom Fondu za integraciju, a paralelno je gradila i manekensku karijeru.

U lipnju 2016. je Tajčić u Beču vodila program koji je organizirala Turistička zajednica Beograda, a na kojoj je bio i srpski veleposlanik u Austriji. Osim toga, vodi i blog 'Baby and Beauty' gdje piše o temama vezanima uz majčinstvo.

Brak s Tajanom drugi je za 42-godišnjeg Johanna Gudenusa, a sa Srpkinjom već ima jedno dijete. Njihova veza česta je tema tabloidnih magazina u Austriji, a čak se ni mediji ne mogu dogovoriti ima li gospođa Gudenus 22 ili 30 godina, jer navode se obje brojke.

Prema nekim izvještajima, Tajana Gudenus ponovno je trudna i roditelji navodno čekaju sina. Njihova kći Anastasia nedavno je navršila godinu dana, a majka je tada izjavila da je to staro kršćansko ime koje znači uskrsnuće i spaja kako Srbe, tako i Austrijance.

Iako su se općinski vjenčali 2016., iduće godine organizirali su tradicionalno pravoslavno vjenčanje u Hramu Hrista spasitelja u središtu Banja Luke, a jedan od gostiju bio je i Milorad Dodik s kojim se, kako se navodi dalje, Gudenus često susreće. Upravo zbog toga su austrijski mediji često pisali o vezama FPÖ-a sa srpskim i ruskim političarima.

Prošle godine na obilježavanju spornog Dana Republike Srpske Dodik je predao odlikovanje Gudenusu, ali i Stracheu koji nije mogao osobno doći.

Strache je često iskazivao stav kako bi RS trebala sama odlučiti želi li ostati u sklopu Bosne i Hercegovine ili krenuti u pravcu drugačijeg samoopredjeljenja i odluke o suverenitetu. "I Srbi i Hrvati bi trebali dobiti pravo da o tome odlučuju, pa možda i da im se omogući spajanje sa Srbijom ili Hrvatskom uz promjenu državnih granica", izjavio je Strache.

Slične stavove ima i Gudenus kojega beogradski mediji nazivaju srpskim zetom.

S druge strane, o političkim stavovima Tajane Gudenus malo se zna. Rijetko iznosi svoje stavove na društvenim mrežama, ali jednom je prilikom priznala da joj je najveći strah novi rat na Balkanu.

'Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo. Ne dozvolimo da nam govore da je nemoguća saradnja Beograda, Zagreba i Sarajeva, jer grad čine ljudi, a ljude tih gradova povezuju ne samo isti strahovi i problemi, već i isti mentalitet, smisao za humor i jezik. Rasparčali smo se u državice, čuvajmo bar njih.'

Iako nije jasno do koje je mjere Tajana Gudenus upućena u rad svog supruga, činjenica da su pred njom suprug i Strache govorili o preuzimanju medija i sumnjivim stranačkim donacijama govori da je bila vrlo upućena, piše Deutsche Welle.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!