NEMALO IZNENAĐENJE

Tko je Marko Bogdanović, novi šef ZET-a?

14.12.2021 u 16:43

Bionic
Reading

Nemalo iznenađenje danas je izazvao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kad je otkrio da će u fotelju predsjednika Uprave ZET-a zasjesti Marko Bogdanović. Na toj će poziciji Bogdanović zamijeniti Ljubu Romčević Žgelu, dugogodišnju direktoricu ZET-a i jednu od ključnih operativki Milana Bandića

Bogdanovićevo menadžersko iskustvo neupitno je, slažu se poznavatelji domaće poslovne scene. Najpoznatiji je po dijelu svojeg poslovnog puta kojeg je odradio u Đuri Đakoviću, na (neuspjelim) poslovima restrukturiranja.

Rođen je 1972. godine, a diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, smjer proizvodno strojarstvo. Njegov profesionalni put počinje 2000. godine u Agrokoru, gdje je radio kao rukovoditelj održavanja u Ledu. U toj kompaniji gradio je karijeru preko mjesta pomoćnika direktora za proizvodnju u Hrvatskoj, izvršnog direktora za investicije i održavanje pa do direktora proizvodnje, gdje je bio odgovoran za ukupnu proizvodnju i investicije tvrtke Ledo d.d. u Hrvatskoj, kao i povezanih društava u Mađarskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

U Đuru Đakovića je na mjesto člana Uprave došao u svibnju 2012. godine, a od rujna 2014. godine do srpnja 2015.godine obnašao je funkciju glavnog izvršnog direktora Đuro Đaković Inženjeringa. U siječnju 2018. godine imenovan je na mjesto predsjednika Uprave Đuro Đaković Grupe d.d.

Potkraj listopada 2019. godine Bogdanović je podnio ostavku na tu poziciju, uz obrazloženje kako se grupacija Đuro Đaković nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema – nemogućnosti financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

  • +3
Marko Bogdanović Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Naveo je i kako je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutačno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni. Sudbina Đure Đakovića ni do dana današnjeg nije dobila sretniji epilog...

Nakon ostavke u brodskom holdingu prešao je u konzultantsku kuću Deloitte, potom je bio izvršni direktor prodaje u tvrtki OMV Indolli. Od ožujka 2021. do izbora za predsjednika Uprave ZET-a radio je kao član Uprave tvrtke ZM –Vikom iz Zagreb Montaža Grupe.