LOVRE K. I NJEGOV SUMNJIV BIZNIS

Tko je farmer koji ubire poticaje dok mu krave umiru od gladi?

02.04.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Splićanin Lovre Kolimbatović, vlasnik farme strave u Jošanima na Krbavskom polju, mogao bi biti osuđen na godinu dana zatvora ako se u istrazi, koju je zatražilo Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću, utvrdi da je desetke, možda ukupno čak i dvije stotine, svojih krava izložio nepotrebnim bolima i patnjama, piše Jutarnji list

Prema rezultatima inspekcijskih nadzora koji su do sada obavljeni u stajama i na poljima kojima gospodari tvrtka Lov farme u Kolimbatovićevu suvlasništvu, u nekoliko godina farma je smanjena za oko 200 grla, a imala je 307 muznih krava. Većina ih je uginula u teškim mukama, od gladi i bolesti, na ličkim poljima kojima su tumarale u potrazi za hranom koju im vlasnik nije osigurao. Oko farme je i danas 12 lešina, a postoje podaci da ih je samo 60 zbrinuto na adekvatan način, navodi dalje Jutarnji.hr

Farma ovaca bez ijedne ovce

Posljednje poduzeće koje je registrirao zove se Lovro j, a sjedište mu je u zaseoku Plećaši kod Bruvna u općini Gračac u Zadarskoj županiji. Na internetskoj stranici hvali se time da se radi o velikoj farmi kapaciteta 800 ovaca, no na terenu, doznaje Jutarnji, ispod nadstrešnica koje bi trebale biti staje nikada nije prošla nijedna ovca.

Prostor s osam zgrada ograđen je visokom ogradom. Na svakih nekoliko metara nalaze se upozorenja o strogoj zabrani prilaženja. Unutar ograde radni strojevi miruju. Vlasnik je odbio razgovarati s novinarom Jutarnjeg.

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da se radi o nesavjesnom poslovanju vlasnika poljoprivrednoga gospodarstva Lov farme, koje je proteklih godina postalo vlasnik državnih poljoprivrednih površina te je uredno dobivalo potpore po različitim osnovama, zbog čega je trebalo poduzeti sve da farma posluje i da ne dođe do uginuća stoke.

Jutarnji je doznao da Lovre Kolimbatović, magistar matematike i fizike, nije samo nesavjesni poduzetnik, već je sasvim svjesno uzgoj muznih krava i proizvodnju mlijeka stavio u drugi plan jer mu je prioritet bio ostvarivanje milijunskih poticaja po raznim osnovama.

Iako mu je to bila zakonska obveza, Kolimbatović nije priložio poslovne podatke za javnu objavu za 2011, ali na osnovi onih objavljenih godinu prije tek se može nagađati u kakvim su dubiozama Lov farme danas. Premda gospodare sa stotinama krava, Lov farme u 2010. prijavljuju prihod od samo 50 kuna te istodobno prikazuju gubitak u toj poslovnoj godini od tri milijuna kuna, s kratkoročnim obvezama od 12 milijuna kuna, uglavnom prema bankama. Kolimbatović ili netko od partnera uplaćuje u poduzeće 1,3 milijuna kuna pozajmice, a istovremeno on izvlači iz pravne osobe 600.000 kuna pravdanih materijalnim troškovima te gotovo 400.000 kuna za putne troškove, reprezentaciju, loko vožnju...

U isto vrijeme na minimalcu ima prijavljena tri radnika koji potražuju osamdesetak tisuća kuna, što znači da nitko od njih u 2010. godini nije dobio nijednu plaću preko računa. Za tu godinu isplaćeno mu je oko 250.000 kuna poticaja. Zatražio je i dobio samo poticaje za stoku (800 kuna po grlu), ne i za sjetvu, odnosno za mlijeko, što znači da već tada Kolimbatoviću nije bilo stalo kako će stoku prehraniti, niti je ikome isporučivao mlijeko. Ono što bi prodao, što mlijeka, što krava, što teladi, s njegove farme odlazilo je očito mimo poslovnih knjiga.

'Na ovom slučaju jasno se može vidjeti kako je dodjela poljoprivrednog zemljišta temeljem dosadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu bila pogrešna. Temeljem zemljišta dobivali su ogromne potpore, pri čemu su zanemarili svoju djelatnost, što je dovelo do ovakve tragedije', rekli su u Ministarstvu.

Kolimbatovića se povezuje kao vlasnika ili suvlasnika još nekoliko različitih tvrtki registriranih na adresama u Slavoniji, Lici i Dalmaciji. Osim u stočarstvu, Kolimbatović se okušao u energetici te skrbi za umirovljenike. No nije se iskazao kao uspješan poduzetnik. Uvijek je iza sebe ostavljao dugove i kontroverze. Naime Kolimbatović je do prije nekoliko godina bio ravnatelj Doma za starije i nemoćne Arkus, javne ustanove koja radi u dva objekta - jedan je kapaciteta 60 korisnika u Muću i drugi, dvostruko veći, u Kaštel Sućurcu. Stopostotni vlasnik te ustanove je Arkus grupa kojoj je Kolimbatović jedan od četvero suvlasnika još i danas. Ni to poduzeće nije prikazalo ni kunu prihoda u 2011. godini, već samo 35 tisuća kuna gubitka. Sa spomenutim domom u Kaštel Sućurcu Kolimbatović se kao ravnatelj našao pod povećalom medija jer je željeznu ogradu pojačao s tri reda bodljikave žice. Objasnio je da želi zaštititi imovinu jer je na meti provalnika.