bliski suradnik zelenskog

Tko je bio Denis Monastirski, ukrajinski ministar koji je poginuo u padu helikoptera

18.01.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski (43) poginuo je u velikoj tragediji koja se u srijedu dogodila u mjestu Brovari nedaleko od Kijeva, kada je helikopter pao pokraj dječjeg vrtića. U nesreći je stradalo cjelokupno vodstvo ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali i troje djece na tlu. Ukupno je za sada poginulo 18 ljudi, ali i puno je ranjenih, posebno djece

Prema službenim informacijama, dužnosnici ministarstva poginuli su na putu do jedne od 'vrućih točaka' na liniji fronta u ratu u kojem se Ukrajina brani od agresora iz Rusije. Monastirski je dužnost ministra unutrašnjih poslova obnašao od sredine srpnja 2021. godine, kada je na toj poziciji naslijedio Arsena Avakova. Bio je zadužen za ukrajinsku policiju i druge hitne službe te je najviši ukrajinski dužnosnik koji je poginuo od početka rata s Rusijom prije gotovo 11 mjeseci.

Bio je i blizak suradnik Antona Geraščenka, neumornog i jednog od najpoznatijih promicatelja ukrajinske verzije istine o ratu s Rusijom na internetu. Geraščenko je dugogodišnji savjetnik ministara unutrašnjih poslova, poginulog ministra Monastirskog, kao i njegova prethodnika Avakova, a obojici je neko vrijeme bio i zamjenik (jedan od sedam njih).

Monastirski je ušao u politiku 2002. godine s mjesta pomoćnika zastupnika Vitalija Oluika. Nakon toga, od 2014. do 2019., bio je Geraščenkov pomoćnik i konzultant. U to vrijeme, 2014. godine, u Ukrajini se odvila revolucija na Majdanu, srušen je proruski predsjednik Viktor Janukovič, Rusija je anektirala Krim i počeo je rat u Donbasu. Geraščenko je brifirao novinare o formiranju bataljuna Donbas i Azov te bio jedan od osnivača baze podataka separatista pod nazivom Mirotvorac, a Monastirski je bio u njegovu timu.

Upravo zbog njegova rada s Geraščenkom vjeruje se da je Monastirski bio povezan sa smijenjenim ministrom unutrašnjih poslova Avakovom, a koji je proveo sedam godina na toj dužnosti.

Monastirski se smatrao optimalnom i kompromisnom figurom za prijenos vlasti u ministarstvu unutrašnjih poslova. Rat ga je dočekao na dužnosti ministra, a opisivali su ga kao diplomatičnu osobu. Nakon smrti Monastirskog, Geraščenko se odmah oglasio napisavši da su poginuli bili njegovi prijatelji.

'Moji prijatelji, državnici Denis Monastirski, Jevhen Jenin, Juri Lubkovič i svi koji su bili u tom helikopteru, bili su domoljubi koji su radili na tome da Ukrajina ojača. Uvijek ćemo vas se sjećati. Vaše će obitelji biti zbrinute. Vječna uspomena mojim prijateljima', istaknuo je Geraščenko.

Monastirski je rođen u Hmeljnickom, gradu na zapadu Ukrajine 12. lipnja 1980. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta za menadžment i pravo u Hmeljnickom, a kasnije je doktorirao. Vodio je Odsjek za zakonodavstvo i znanstvenu ekspertizu istraživačkog dijela Sveučilišta za menadžment i pravo u Hmeljnickom i bio izvanredni profesor.

  • +6
Denis Monastirski Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Suosnivač je i član odbora Podolske omladinske kulturne udruge 'U budućnost kroz kulturu'. Godine 2013. proglašen je volonterom godine u zemlji. Nakon karijere na sveučilištu od 2007. radio je kao odvjetnik u nizu tvrtki.

Godine 2019. predstavljen je kao stručnjak u timu Volodimira Zelenskog, tada predsjedničkog kandidata, za reformu provedbe zakona. Ubrzo Zelenski postaje predsjednik, a Monastirski je ušao u državni parlament, Vrhovnu Radu, na listi njegove stranke Sluga naroda. U parlamentu je vodio odbor za provedbu zakona. Pokret ČESNO ga od 24. srpnja 2020. naziva jednim od narodnih zastupnika koji su podnijeli najviše prijedloga zakona.

Bio je oženjen i imao je dva sina.