ODLUČUJUĆI NEODLUČNI

Tko će vladati Splitom? HRejting predviđa veoma tijesnu borbu u 2. krugu, razlika je oko jedan posto

12.05.2021 u 19:50

Bionic
Reading

Prema HRejtingu, politička bitka za Split najzanimljivija na predstojećim lokalnim izborima, uz onu koja se vodi u Zagrebu. Bitka u gradu koji dosad na izborima nikad nikomu nije dao drugu šansu, odnosno dva mandata zaredom, mnogo je neizvjesnija od bitke za Zagreb. Pogotovo u 2. krugu

Najbolje stoji HDZ-ov Vice Mihanović s 23,2 posto potpore. Uzme li se u obzir statistička pogreška HRejtinga, mogućnost prelaska u sljedeći ujedno i završni krug natjecanja imaju dvojica kandidata. Najizgledniji je Ivica Puljak koji je na 16,1 posto. Iza njega je Željko Kerum, sa 14,1 posto.

Kad bi u ova posljednja dva dana kampanje nekim čudom uspjeli pridobiti neodlučne Splićane kojih je trenutačno 9,3 posto, isključiti iz nastavka natjecanja ne bi se moglo ni SDP-ova Antu Franića (11,5 posto), ni kandidata zeleno-lijevog bloka Jakova Prkića (7,9 posto), izvještava Dnevnik HRT-a.

Nestranačku Branku Ramljak (6 posto) ni neodlučni, prema anketi, ne mogu progurati u drugi krug, iz kojega su Splićani već u startu izbacili kandidate Mosta i Domovinskog pokreta. To su Ivica Grković (3,6 posto) odnosno Nansi Ivanišević (3,5 posto). Još manje dobivaju HSLS-ov Zdeslav Benzon (2,4 posto) te kandidat desnice Mario Popović (1,6 posto). Siniša Vuco (0,8 posto) Splićanima je najmanje poželjan gradonačelnik, što ujedno znači i velik HSS-ov promašaj.

Drugi krug

Glasački listići sigurno bi se morali više puta prebrojavati kad bi u završnicu borbe za Split ušli HDZ-ovac Vice Mihanović (42,3 posto) i kandidat Centra Ivica Puljak (41,1 posto). Razlika među njima je unutar statističke pogreške i iznosi samo 1,2 posto, što znači da bi gotovo 6,9 posto neodlučnih i te kako moglo odrediti pobjednika. Među ovih 9,7 posto koji neće glasati, većinom su birači desnice.

Mnogo je jasniji ishod 2. kruga kad bi se u njemu nadmetali dosadašnji koalicijski partneri HDZ i HGS. HDZ-ov Mihanović (48,6 posto) u tom slučaju osvaja dvostruko više od Željka Keruma (24,2 posto), kojemu pritom nikako ne mogu pomoći ni neodlučni (7,7 posto). Na rezultat bi eventualno moglo utjecati predomišljanje onih koje sraz Mihanović - Kerum sad ne motivira na odlazak na birališta. A njih je gotovo 20 posto (19,5 posto). No teško da bi se to moglo dogoditi jer drugi krug većinom propuštaju lijevo-liberalni birači.

  • +4
Kandidati za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX