STRUČNJACI PODJELJENI

Tko će proglasiti promjene Ustava - Sabor ili Ustavni sud?

02.12.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Iako su rezultati referenduma poznati, i dalje je nepoznato tko će i formalno proglasiti promjene Ustava. Ustavni sud smatra da će to biti upravo oni, no neki drugi ustavni stručnjaci smatraju da će formalno odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene morati ugraditi Sabor te onda proglasiti promjene Ustava

Nakon što su se oko procedure lomila koplja i prije samog održavanja referenduma o braku, čini se da sloge neće biti niti oko toga tko će formalno proglasiti ustave promjene. Kako će dalje tehnički izgledati procedura pokušali smo doznati od predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđe Grbina, koji nas je uputio na nedavno upozorenje Ustavnog suda.

'Odluka kojom Ustavni sud potvrđuje da je konkretan narodni ustavotvorni referendum - na kojem se narod u smislu članka1. stavka 3. Ustava većinski izjasnio ZA predloženo referendumsko pitanje - proveden u skladu s Ustavom ujedno znači da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, koji datum Ustavni sud deklaratorno utvrđuje u svojoj odluci koju objavljuje u Nardonim novinama', kazao je Ustavni sud u tom upozorenju.

Drugim riječim, Ustavni sud smatra da je Ustav tehnički promijenjen kada se u Narodnim novinama objavi odluka Ustavnog suda da je referendum proveden u skladu s Ustavom. Međutim, tako na to ne gleda predsjednik Sabora Josip Leko.

'Logikom čitanja Ustava, DIP će proglasiti rezultate referenduma i da je odluka donesena i tu odluku će formalno objaviti, po mom sudu, stručna služba Sabora kao što objavljuje sve akte koje donose nadležna tijela. Ako Sabor donese u okviru svog djelokruga zakon onda objavljuje stručna služba. Ako su to učinili građani na temelju članka 1. Ustava i to proglasi DIP, odnosno Ustavni sud ako ima žalba, poslije toga objava ide iz službe', kazao je Leko.

Kontradiktorna mišljenja imali su i bivši ustavni suci s kojima smo razgovarali prije gotovo mjesec dana. Tada nam je bivši ustavni sudac Jurica Malčić kazao da promjene Ustava može proglasiti samo Sabor, a naša druga anonimna sugovornica upozorila je da je Ustavni sud taj koji donosi akt konstatacije i utvrđuje je li referendumsko pitanje postalo sastavni dio Ustava.

Problem u tumačenju, kaže nam pak ustavni stručnjak Robert Podolnjak, stvara sama formulacija pitanja. naime, Zakon o referendumu nikada nije propisao da predlagatelj mora reži gdje se točno odredba izglasana na referendumu ugrađuje.

Stoga Podolnjak smatra da u ovom slučaju Sabor mora formalno ugraditi odredbu o braku u Ustav i proglasiti promjene Ustava.

U slučaju da je referendumsko pitanje preciziralo u koji se točno članak Ustava ugrađuje definicija braka, odnosno nova odredba, tada bi za proglašenje ustavnih promjena bila dovoljna samo odluka Ustavnog suda objavljena u Narodnim novinama.