IZBORI OD GLOBALNOG ZNAČAJA

Tko će kontrolirati najdeblji novčanik na svijetu?

03.11.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Unatoč dužničkoj krizi eurozone, koja prijeti širenjem na cijeli kontinent, unatoč prijetnji koju usporavanje kineske ekonomije predstavlja za ostatak svijeta, svjetske naslovnice i dalje 'drže' izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi žele znati tko će kontrolirati najdeblji novčanik na svijetu, a time i usmjeravati svjetsku ekonomiju

Ako je vjerovati prognozama, izbore 6. studenog odlučit će glasovi u nekolicini neopredijeljenih saveznih država. Bruce Stokes iz Istraživačkog instituta Pew kaže da će izbori u SAD-u imati posljedice za cijeli svijet, prenosi Glas Amerike

'Apsolutno, Amerikanci će na ovim izborima glasati, a svijet će se morati nositi s posljedicama', kaže Stokes.

Uz američki BDP jednak otprilike četvrtini ukupne svjetske proizvodnje, to je ekonomski najutjecajnija zemlja svijeta. Poznata izreka među ekonomistima glasi: 'Kada SAD kihne, ostatak svijeta se prehladi.'

Desmond Lachman
, makroekonomist iz konzervativnog američkog Instituta Enterprise, ističe da je to bilo vidljivo u razdoblju velike ekonomske krize 2008/2009., kada su događaji u bankovnom sustavu SAD-a odjeknuli širom planeta.

U predizbornoj kampanji, predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney složili su se da je zdrava američka ekonomija ključna za stabilnost svijeta. Obojica uvjeravaju Amerikance da imaju učinkovit plan za poticanje ekonomije, pri čemu je Romney obećao da će situaciju promijeniti zauzimanjem čvrstog stava prema Kini.

'Prvog dana proglasit ću Kinu valutnim manipulatorom, što će mi omogućiti da kao predsjednik, ako to bude potrebno, uvedem carine tamo gdje smatram da Kinezi nepošteno iskorištavaju naše proizvođače', poručio je Romney.

Boreći se za svoj drugi mandat, predsjednik Obama kazao je da se američka trgovina pod njegovim vodstvom znatno povećala. Obama ističe da je za jaku ekonomiju ključno vraćanje industrijskih poslova u SAD, ocjenjujući da je Romney pogrešna osoba za to.

'Imajte na umu da je guverner Romney ulagao u kompanije koje su bile pioniri u prebacivanju poslova u Kinu. Guverneru, vi ste posljednja osoba koja će biti čvrsta prema Kini', istaknuo je Obama.

Kina je samo dio problema. Dužnička kriza u Europi smanjila je potražnju za američkom robom. Desmond Lachman kaže da bi produbljivanje problema u eurozoni moglo dodatno usporiti rast – širom svijeta.

Lachman kaže da Romney nudi poslovno povoljnije rješenje kronično visoke nezaposlenosti u zemlji. Ali Bruce Stokes ukazuje da bi, s obzirom na Obaminu popularnost u mnogim dijelovima svijeta, imidž SAD-a mogao biti dodatno narušen pod Romneyjevim predsjedništvom.

'Kina je vrlo zanimljiva. Zaista mislim da bi, s obzirom na Romneyjevu priču, slika Amerike u Kini mogla pretrpjeti kratkoročnu štetu. Ali dugoročne posljedice će se osjetiti u Europi.'

Nedavno istraživanje Pewa pokazalo je da zapadna Europa navija za Obamu: 92 posto u Francuskoj, 89 u Njemačkoj i 73 posto u Britaniji. Međutim, predsjednik je loše prošao u Grčkoj, gdje svega 22 posto ispitanika odobrava način na koji on vodi svjetsku ekonomiju.

Tko god pobijedi, Lachman kaže da je ulog velik, naročito u slučaju da se podijeljeni Kongres ne bude u stanju dogovoriti o drastičnom smanjenju troškova na kraju godine:

'Ako stvari krenu loše u SAD-u, to bi svakako imalo ogromne globalne posljedice. Ostatak svijeta nije u dobroj situaciji, a posljednja stvar koja im treba jest posrtanje SAD-a.'

Svijet će se naviknuti, ali stručnjaci ističu da će izbor američkog predsjednika godinama utjecati na ekonomsku i geopolitičku situaciju širom svijeta.