KRIZA VLASTI

Tko će koga i kada smijeniti? Ovo su svi mogući scenariji i raspleti krize

06.06.2016 u 15:26

Bionic
Reading

Još je 12 dana ostalo do zadnjeg roka u kojem Sabor mora raspraviti i glasati o davanju povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. Tu raspravu u HDZ-u će nastojati izbjeći opozivom premijera Tihomira Oreškovića, no pitanje je hoće li za taj manevar dobiti dovoljnu podršku

Svakim danom sve je više onih koji bi izglasali nepovjerenje Tomislavu Karamarku i, prema nekim računicama, već se skupilo 77 glasova protiv prvog potpredsjednika Vlade. No takav scenarij Karamarko bi želio izbjeći. Stoga će vjerojatno već u srijedu HDZ u proceduru poslati zahtjev za iskazivanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Povjerenje predsjedniku Vlade

Pitanje povjerenja predsjedniku Vlade može se pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja zastupnika u Saboru, a taj prijedlog uvrštava se odmah u dnevni red, bez odlučivanja.

Nakon što zahtjev bude uvršten u dnevni red Vlada se o njemu mora očitovati u roku od osam dana. Drugim riječima, ukoliko taj zahtjev bude uvršten u dnevni red u srijedu, Vlada se o njemu mora očitovati do 16. lipnja. No, pritom se

O samom povjerenju Sabor mora raspravljati i glasati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru, no ne prije nego što protekne sedam dana od dana podnošenja prijedloga Saboru. Ukoliko HDZ želi što ranije ukloniti Oreškovića iz Vlade, rasprava bi se mogla održati već 17. lipnja, dan nakon roka za očitovanje Vlade.

Podsjetimo, rok za raspravu o povjerenju Karamarku samo je dan kasnije, odnosno 18. lipnja, no kako taj datum pada u subotu, rasprava o Karamarku mogla bi se održati također 17. lipnja.

Nepovjerenje i ruke u Saboru

Da bi izglasali nepovjerenje Oreškoviću, u HDZ-u će morati prikupiti ruke većine od ukupnog broja zastupnika u Saboru, odnosno 76 ruku. Iako se nikada nisu složili s Oreškovićem kao premijerom niti su glasali za njegovu vladu, glavna oporbena stranka SDP ne želi pomagati HDZ-u u opozivu premijera te će vjerojatno njeni članovi u trenutku glasanja izaći iz Sabora.

U slučaju da HDZ ne uspije u izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću, odnosno ukoliko Sabor odbije izglasavanje nepovjerenja, zastupnici koji su postavili taj zahtjev ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci.

Prema jednom od scenarija, spekulira se da bi ukoliko u HDZ-u procjene da ne mogu prikupiti dovoljno ruku za opoziv premijera, HDZ-ovi ministri, pa i prvi potpredsjednik Vlade Karamarko podnijeli ostavke, čime bi zapravo rad Vlade bio blokiran.

Ukoliko pa uspiju izglasati nepovjerenje premijeru, Vlada daje ostavku. U tom slučaju predsjednica mandat za sastavljanje Vlade daje novoj osobi. Prema Ustavu, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Hrvatskoga sabora obavijestit će o tome predsjednika Republike Hrvatske.

Što radi predsjednica?

Nakon primljene obavijesti predsjednika Hrvatskoga sabora predsjednica Republike će odmah donijeti odluku o raspuštanju Hrvatskoga sabora i istovremeno raspisati izbore za Hrvatski sabor.

Oporba, točnije SDP u izglasavanju opoziva Oreškovića ne želi sudjelovati, već inzistira na novim izborima. Kako bi došlo do njih, prethodno treba doći do samoraspuštanja Sabora, što može zatražiti samo jedna osoba, a za tu odluku treba glasati većina svih zastupnika.

Tada bi se išlo na nove izbore te bi se oni morali održati 60 dana od raspuštanja Sabora.

No šef HDZ-a Tomislav Karamarko nada se izbjeći nove izbore i prvi mu je cilj preslagivanje. Hoće li biti uspješan u tome, tek treba vidjeti, no s obzirom na to da je za njegov opoziv do sada prikupljeno već 77 ruku, teško je vjerovati da će on s druge strane uspjeti prikupiti 76 ruku za novu većinu.