ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Tito se vratio u Labin, građani oduševljeni: 'Konačno'

28.11.2019 u 12:14

Bionic
Reading

Obnova simbola grada Labina, visokog rudarskog tornja zvanog šoht, postaje sve zanimljivija. Na vrh tornja montiran je natpis 'Tito', a labinski gradonačelnik Valter Glavičić (IDS) u objavi na svom službenom Facebook profilu poručio je 'Tito se vraća!!!'. Dvadesetak građana, koliko ih se zasad oglasilo u komentarima, bez iznimke pozdravljaju ovaj potez

'Natpis Tito vraćen je na vrh, potpuno obnovljen u sklopu projekta obnove rudarskog šohta za koji je Grad Labin osigurao sredstva putem Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu nešto većem od 2,4 milijuna kuna', izvijestio je Glas Istre.

Veliki i zahtjevni projekt obnove zanimljiv je i zato što je Grad Labin prvi put nositelj jednog ovako većeg međunarodnog projekta.

'Radovi su pri kraju, u tijeku su najzahtjevniji radovi na obnovi temelja šohta i poduporne konstrukcije, no ništa nije probudilo interes javnosti kao vraćanje slova na njegov vrh. Zanimljive su pozitivne reakcije javnosti, odnosno bolje rečeno, izostanak ikakvih negativnih komentara na vraćanje natpisa', ustvrdio je Glas Istre.

I doista, najviše građana očitovalo se s jednostavnim 'Bravo', no ima i nešto ekstenzivnijih iskaza oduševljenja, poput ovih u nastavku:

  • 'Konačno da netko pokaže da se svoje prošlosti ne treba stidjeti nego na nju biti ponosan'
  • 'Moj Labin me opet ni razočara! Moran konfešat da mi ni bilo sejno kad son vide šoht bez naših šenji, onakov kokov je bi za vrime fašističke Itoliji! Bravo Labinjani! Opet smo pokuzali ki smo i ca smo! Ipak smo mi prvi imeli Republiko! Saki put kad priden va Labin domoća beseda me doceka, od seh, od Hrvoti, Srbi, Bosanci i seh drugeh, si govore labinjonski,o znote zoc? Zbog rišpeta, perke Labin rišpetuje seh i si rišpetujo Labin! Eko toliko o multikulturalnosti! Živio Labin! Živela domoća beseda! Kova je naša! Vajka ponosni! SFSN! 😊💪💪💪✊✊✊❤️❤️❤️⚒⚒⚒'
  • 'Bravo Labinjani! Pokazali ste kako se poštuje i voli svoja prošlost. Hvala onima koji su najviše inzistirali da se ime druga Tita vrati na šoht!'.

Portal Labin.com piše da su sukladno zahtjevu Grada Labina i L.A.E. XXI, uz suglasnost konzervatora na vrh labinskog šohta (izvozni toranj okna Podlabin), koji se upravo obnavlja europskim sredstvima (Interreg SLO – HR) u sklopu projekta MINE TOUR, proteklog vikenda vraćeni natpisi TITO i L.A.E.

'Kako se radi o zaštićenom kulturnom dobru RH, na taj je način umjetnički kolektiv Labin Art Express, koji je još 1993. godine uspio zaštiti i registrirati šoht kao spomenik kulture, i službeno dobio svoj spomenik te ušao u vječnost. U 2021. godini planirana je i ugradnja lifta u šoht, čime će se omogućiti početak gradnje Podzemnog grada XXI', piše Labin.com.