MIROSLAV TUĐMAN

'Tito je zaslužan za pripojenje Istre, Zadra i otoka Hrvatskoj'

18.03.2015 u 21:12

Bionic
Reading

Brončani spomenik prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu svečano je otkriven u srijedu navečer u Benkovcu u povodu 25. obljetnice osnutka benkovačkoga HDZ-a i napada na prvoga hrvatskog predsjednika.

Spomenik su otkrili njegov sin Miroslav Tuđman i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija. Brončani spomenik Franji Tuđmanu visok je dva i pol metra, a postavljen je na kamenom postamentu visokom metar i pol. Skulpturu je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, a izliven je u Ljevaonici umjetnina 'Ujević' u Zagrebu. Kipar Kršnjavi praunuk je poznatoga hrvatskog slikara, povjesničara umjetnosti i političara Izidora Kršnjavija. Projektna dokumentacija i izrada spomenika stajali su oko 300.000 kuna.

Sin prvoga hrvatskog predsjednika i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman istaknuo je kako je spomenik poruka tom kraju i cijeloj domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj što prvi predsjednik znači za hrvatski narod te da simbolizira jedinstvo branitelja i samostalnu i suverenu Hrvatsku. 'Čast mi je i zadovoljstvo dijeliti taj osjećaj', rekao je Miroslav Tuđman.

Na zamolbu novinara da komentira izjavu premijera Zorana Milanovića da je 'Tito zajedno s Tuđmanom bio najbolje što je Hrvatska u tim povijesnim trenucima imala', Miroslav Tuđman je rekao kako je Tito zaslužan za pripojenje Istre, Zadra i otoka Hrvatskoj.

'Međutim, kao komunistički lider i osoba koja je po Ustavu SFRJ bio doživotni predsjednik države i partije, dakle totalitarističkog sustava, i ne može biti mjera demokracije, a EU je osudila totalitarne režime. Vidimo da premijer ne radi te distinkcije te da je iz lijeve opcije izostala osuda totalitarističkog režima', rekao je Miroslav Tuđman.

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija istaknuo je kako je Tuđman iznimno važan za benkovački kraj. 'Pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana prije 25 godina preusmjerio je tijek povijesti u drugom smjeru', istaknuo je Kutija i dodao kako taj događaj nije bitan samo za Benkovac, nego i za cijelu Hrvatsku.

Na pitanje novinara je li za grad Benkovac velik iznos plaćen za spomenik prvome hrvatskom predsjedniku, odgovorio je kako je 'na volji svakom pojedincu da odluči je li to primjereno' te da 300.000 kuna nije prevelik novac za tvorca naše države.

'Možemo stalno polemizirati o tome, ali ipak - ovo je 25. obljetnica', zaključio je Kutija.