PROČITAJTE ZAŠTO

Tisuću kandidata želi biti među 80-ak MORH-ovih kadeta!

07.02.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Tražite li karijeru koja je uzbudljiva, zanimljiva i pruža vam mogućnost rada diljem svijeta, možda će vas interesirati aktualni natječaj Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) za upis novih vojno-civilnih studijskih programa. Koliko su mladima atraktivni, ponajbolje govori podatak da se za 80 upisnih mjesta na dva studijska programa prijavilo već tisuću maturanata!

Naime, u tijeku su natječaji za školsku godinu 2015/16. za preddiplomske sveučilišne studije Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU), pri čemu se ovisno i u skladu s potrebama MORH-a za svaki studijski program upisuje između 40 i 50 studenata, a odaziv je već sada ogroman.

'Za studijski program Vojno vođenje i upravljanje do 3. veljače 2015. prijavilo se 704 kandidata, a za program Vojno inženjerstvo 309 kandidata', doznajemo u Samostalnoj službi za odnose s javnošću MORH-a.

Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istim programima kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module Oružanih snaga.

S obzirom na veliku nezaposlenost, mladima je očito važno da upisom ovih studija odmah imaju i sigurno zaposlenje, a po želji također mogu nastaviti školovanje i profesionalno usavršavanje.
Osim toga, MORH budućim kadetima nudi kompletno plaćene troškove studiranja, što uključuje smještaj, prehranu, literaturu, kadetsku odoru i sportsku opremu, pokrivene putne troškove i, moglo bi se reći stimulativnu mjesečnu stipendiju.

Kako nam je iz MORH-a na naš upit priopćeno, stipendija za prvu godinu studija iznosi 800 kuna, za drugu je godinu 1.000 kuna, za treću 1.200 kuna, a za četvrtu 1.300 kuna. Svaki roditelj koji je poslao dijete na studij zna dobro koliko novca iz kućnog budžeta odlazi za tu namjenu pa je u današnjoj teškoj gospodarskoj situaciji poslati dijete na odličan fakultet uz pokrivene sve troškove za roditelje studenta svakako veliko olakšanje.

Naime, MORH je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu u školskoj godini 2014/15. započeo s projektom sveučilišnih studijskih programa namijenjenih obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH, pri čemu se, to jest integracijom civilnih i vojnih programa, namjerava doći i do transformacije sustava vojnog školovanja.

Nositelj Studija vojnog vođenja i upravljanja (VviU) koji je primarno usmjeren na društveno područje, iščitavamo na stranicama MORH-a, Fakultet je političkih znanosti, a u program su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i vojna obuka te cjeloviti stručni vojni sadržaji potrebni za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u Oružanim snagama RH. Studij Vojnog inženjerstva (VI) primarno je pak usmjeren na tehničko područje, čiji je nositelj Fakultet elektrotehnike i računarstva, a budući kadeti također stječu i potrebna stručna znanja i vještine za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV).


'Vojni preddiplomski studiji traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. Nakon završetka smjera vojnog vođenja i upravljanja, stječe se akademski naziv prvostupnik vojnog vođenja i upravljanja, odnosno prvostupnik vojnog inženjerstva na tehničkom smjeru. Vojno-obučni sadržaji provode se kroz vojne kampove, vojno-stručnu praksu i stažiranje', objašnjavaju nam u MORH-ovoj Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo.

U okviru profesionalnog razvoja časnici se upućuju na slijedno više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost. Također, MORH-ov stipendist može nastaviti školovanje ili po programu Intergranske zapovjedno stožerne razine obrazovanja koji nosi 60 ECTS bodova ili po jednom od diplomskih programa na sveučilištu koji je najbliži području završenog preddiplomskog studija. Nakon diplomskog, možete nastaviti obrazovanje na poslijediplomskom specijalističkom doktorskom studiju na Ratnoj školi, kao najvišoj razini obrazovanja časnika ili na nekom od interdisciplinarnih poslijediplomskih doktorskih studija na Sveučilištu.

No da biste uopće upali na jedan od preddiplomskih vojnih studij, morate, naravno, ispuniti određene uvjete. Uz završenu četverogodišnju srednju školu i položenu državnu maturu, za upis na studij vojnog vođenja i upravljanja te vojnog inženjerstva traže se i posebni uvjeti:

'Od kandidata koji se žele prijaviti na vojne studijske programe očekuju se visoki rezultati tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na državnoj maturi. Rang-lista sastavlja se na temelju uspjeha u trećem i četvrtom razredu srednje škole iz predmeta: matematika, hrvatski i engleski jezik i uspjeha na ispitima državne mature. Uz navedeno, kandidati trebaju zadovoljiti i selekcijski postupak koji uključuje zdravstvene, psihofizičke i sigurnosne kriterije', priopćili su iz MORH-a.