U BERLINU

Tisuće prokurdskih prosvjednika protiv turske ofenzive na Afrin

03.03.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Više tisuća osoba prošlo je pod velikim policijskim nadzorom u subotu središtem Berlina prosvjedujući protiv turske ofenzive u kurdskoj enklavi Afrin u Siriji.

Policija je spomenula manifestaciju koja je uglavnom protekla bez nereda iako su sudionici napali četvoricu policajaca i lakše ih ozlijedili. Tri osobe su privedene.

Povorku, koju su organizirale nevladine organizacije, kurdske organizacije i neke političke stranke pod motom "Zajedno protiv turskih napada na Afrin" pratila su brojne policijske snage.

Nekoliko prokurdskih skupova je održano u Njemačkoj od 20. siječnja kada je Ankara pokrenula ofenzivu na Afrin i prokurdsku miliciju Jedinice zaštite naroda (YPG).

Turska tu miliciju smatra terorističkom, a ona je saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv džihadističke skupine Islamska država (IS).

U siječnju je policija u Koelnu rastjerala jednu takvu manifestaciju jer su u povorci bili istaknuti zabranjeni simboli Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Prosvjedi su se u Berlinu održavali dok je 36 članova snaga sirijskog režima i njihovih saveznika ubijeno u subotu u turskim napadima na tu kurdsku enklavu, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

  • +2
Prosvjed Kurda protiv turske ofenzive u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia