VUČICA PROTIV SULTANA

Upoznajte tursku 'čeličnu lady' koja namjerava poremetiti Erdoganove planove

21.02.2018 u 18:21

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošle godine osnovala Dobru stranku bivšu tursku ministricu unutarnjih poslova i potpredsjednicu parlamenta Meral Aksener mnogi u njezinoj domovini, ali i izvan nje, smatraju jedinom osobom koja bi mogla znatno poremetiti planove turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na izborima zakazanim za iduću godinu. Tportal donosi portret nove-stare zvijezde na turskom političkom nebu

U kojoj mjeri su mnoge oči uprte u tursku političarku, ponajviše govori izbor uglednog Politica koji je Meral Aksener uvrstio na popis 28 osoba koje 'oblikuju i tresu' Europu.

Ova 62-godišnjakinja i veteranka turske politike bila je dugogodišnja visokopozicionirana članica oporbene Stranke nacionalnog pokreta (MHP), no kad je uvidjela kako njezine stranačke kolege sve više daju potporu Erdoganu, Aksener je digla ruke od matične stranke te je osnovala Dobru stranku kojom želi poremetiti planove novog turskog 'sultana'.

U odluci da se suprotstavi moćnom turskom čelniku, Aksener je osnovala pokret koji iz dana u dan ima sve više pristaša. Podrška političarki toliko je velika da je zabrinula i samog Erdogana, a dobri poznavatelji prilika u Turskoj ocjenjuju kako upravo ona drži ključeve predsjednikovih ambicija.

'Čelična lady', kako joj već godinama tepaju simpatizeri, podiže euforiju među turskom oporbom gdje god se pojavi, a iz publike se često čuju uzvici 'premijerka Meral!'.

Žrtva puča

Meral Aksener rođena je u 1956. godine u Izmitu na obali Crnog mora u obitelji balkanskih Turaka iz Soluna. Njezini preci napustili su Grčku 1923., godinu prije nego što je ukinut kalifat i započeo vrtoglavi uspon Kemal-paše Ataturka koji je također porijeklom iz Soluna i koji je postavši predsjednik pozvao sve Turke izvan domovine da se vrate kući.

Buduća političarka studirala je povijest na istanbulskom sveučilištu i sociologiju na Sveučilištu u Marmari te je doktorirala povijest. Po završetku studija zaposlila se kao nastavnica na Tehničkom sveučilištu Yildiz, a kasnije i na drugim sveučilištima, na kojima je predavala nacionalnu povijest.

  • +5
Meral Aksener Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sredinom 90-ih godina napušta fakultet i aktivno ulazi u politiku priključivši se stranci Pravi put (DYP). Stranka je stavlja na izbornu listu u Istanbulu te nakon pobjede postaje ministrica unutarnjih poslova zamijenivši na toj poziciji Mehmeta Agara, a on je 1997. dao ostavku zbog umiješanosti u tzv. skandal Susurluk koji je izbio nakon što je otkrivena sprega vlade, vojske i organiziranog kriminala. Nekoliko mjeseci kasnije i Aksener se nalazi 'na cesti' jer je nakon vojnog puča maknuta s ministarske pozicije.

Dvije godine kasnije ponovno je izabrana u parlament, što se ponovilo i 2007. i 2001. godine, ali kao članica Nacionalističkog pokreta. Vrlo brzo postaje dopredsjednica turskog parlamenta, no nakon neslaganja sa stranačkim kolegama koji sve više daju podršku Erdoganovu proširenju ovlasti Aksener izlazi iz stranke te krajem listopada prošle godine osniva svoju Dobru stranku.

Zatvoreno kurdsko pitanje

'Ovo je trenutak hrabrih. Turska demokracija doživljava prijetnje. Želimo slobodno društvo bez korupcije, društvo slobodnih medija i neovisnog sudstva', poklič je političarke koja iz dana u dan ima sve više pobornika.

Aksener je nakon osnivanja Dobre stranke najavila pregovore s Kurdima te je tijekom svojih kampanja učestalo posjećivala turski jugoistok, gdje je taj narod u većini, no vrlo brzo je odustala te je iz programa stranke izostavila kurdsko pitanje, podcrtavši nacionalizam kao temelj svojeg političkog djelovanja. Kasnije se otvoreno zalagala za prekide masovnih uhićenja Kurda, no nakon njezine podrške turskoj ofenzivi na Afrin svaka nada u pregovore s najbrojnijom manjinom u Turskoj je prekinuta.         

Političarka se pak otvoreno zalaže za što veća prava žena u Turskoj, a iako ne nosi hidžab, često ističe kako je predana muslimanka. Njezine pristaše je nazivaju Asena, po mitološkoj vučici iz epova dok su Turci još bili nomadski narod, a koja je spasila mladog vojnika nakon bitke. Hoće li izvući Tursku iz Erdoganovih šaka, ostaje tek vidjeti.