nisu zadovoljni klimatskim samitom

Tisuće mladih klimatskih aktivista sprema se na ulice, predvode ih Greta Thunberg i Vanessa Nakate

05.11.2021 u 09:56

Bionic
Reading

Tisuće mladih aktivista u petak se pripremaju za izlazak na ulice Glasgowa kako bi prosvjedovali protiv, kako kažu, opasnog nedostatak djelovanja čelnika na klimatskom samitu COP26

Šestog dana konferencije očekuju se prosvjedi diljem tog škotskog grada kako bi se naglasio nesrazmjer između sporog smanjenja emisija i klimatske hitnosti koja pogađa zemlje diljem svijeta.

Organizatori globalnog pokreta "Petci za budućnost" rekli su da očekuju mnoštvo ljudi na trosatnom prosvjedu "Dana mladih" u sklopu COP26, na kojem će se pojaviti istaknute aktivistice Greta Thunberg i Vanessa Nakate.

"Na ovom UN-ovom klimatskom samitu ponovno vidimo svjetske čelnike kako izgovaraju velike riječi i daju velika obećanja", rekla je Mitze Joelle Tan, aktivistica s Filipina.

"Trebamo drastična smanjenja emisija karbonskog dioksida, naknade od globalnog sjevera do globalnog juga za prilagodbu i nošenje s gubicima i štetama te moramo stati na kraj industriji fosilnih goriva", dodala je.

Izaslanici iz gotovo 200 zemalja su u Glasgowu da osmisle kako dosegnuti ciljeve zadane Pariškim sporazumom u pogledu ograničenja rasta temperature između 1.5 i 2 stupnja Celzijusa.

  • +41
COP26 konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu Izvor: Profimedia / Autor: Evan Vucci / AFP / Profimedia

Proces pod vodstvom UN-a traži od zemalja da se obvežu na rezove stalno rastućih emisija i nalaže bogatijim emiterima da pomognu zemljama u razvoju u financiranju njihovih energetskih promjena i nošenju s klimatskim učincima.

Čelnici su u četvrtak dali dva dodatna obećanja za smanjenje korištenja fosilnih goriva.

Dvadeset zemalja, uključujući velike financijere poput SAD-a i Kanade, obvezalo se da će do kraja 2022. prekinuti financiranje fosilnih goriva u inozemstvu.

A više od 40 zemalja obećalo je postupno izbaciti ugljen, fosilno gorivo koje najviše zagađuje. No, pojedinosti su ostale nejasne, a vremenski okvir u kojem bi se to trebalo dogoditi neotkriven.

Thunberg nije bila impresionirana te je tvitala: "Ovo više nije klimatska konferencija. Ovo je festival lažnog zelenog marketinga Globalnog sjevera.