POBJEDA CAMERONOVIH KONZERVATIVACA?

Tijesni rezultati na britanskim izborima

06.05.2010 u 22:27

Bionic
Reading

Točno u 23 sata u Velikoj Britaniji su se zatvorila birališta. Prema prvim rezultatima izlaznih anketa najviše šansi za pobjedu imaju konzervativci, ali prema procjenama ni to im neće biti dovoljno da osiguraju većinu u parlamentu

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, od 650 mjesta u parlamentu čak 307 mjesta osvajaju konzervativci pod vodstvom Davida Camerona. U stopu ih slijede vladajući laburisti Gordona Browna sa 255 parlamentarnih mjesta, dok su, za sada, razočaravajući rezultat postigli liberalni demokrati sa 61 mjestom. Za pobjedu stranke trebaju osvojiti 326 mjesta u parlamentu, no tu brojku Brownovi laburisti ne bi dosegli ni da koaliraju s liberalnim demokratima Nicka Clegga

Najvjerojatnije nijedna stranka neće osvojiti čistu većinu u parlamentu od 650 zastupnika. Britanci od 1974. nisu imali izbore bez jasnog pobjednika i za razliku od drugih europskih država nemaju tradiciju koalicijske vlasti.

Vodstvo konzervativaca Davida Camerona u ispitivanjima javnog mišljenja smanjivalo se od početka ove godine jer izgleda da se glasači nakon 13 godina vladavine laburista ustručavaju prihvatiti promjene koje obećavaju konzervativci.

Jednadžba je postala još složenija rastom potpore liberalnim demokratima kojima su pomogli uvjerljivi nastupi njihovog čelnika Nicka Clegga, starog 43 godine kao i Cameron, u televizijskim raspravama.

Kako je rezultat tijesan, vladajući laburisti premijera Gordona Browna i dalje imaju priliku ostati na vlasti, možda u koaliciji s liberalnim demokratima.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, Brownovi laburisti bilježe neka poboljšanja, a složeni britanski parlamentarni sustav mogao bi im pomoći da ostanu najveća skupina u parlamentu čak i ako budu treći po ukupnom broju glasova.

Tko god pobijedio, morat će se suočiti s rekordnim proračunskim deficitom većim od 11 posto i zahtjevima za političkim reformama nakon što su se skandalima oko potrošnje parlamentarni zastupnici zamjerili Britancima.