ODAVANJE POČASTI

Tijelo bivše američke prve dame Rosalynn Carter bit će izloženo u Georgiji

27.11.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Tijelo Rosalynn Carter, bivše prve američke dame koja je umrla 19. studenoga u dobi od 96 godina, bit će izloženo u ponedjeljak u Georgiji, dajući Amerikancima priliku da odaju počast ženi koju je njezin suprug, predsjednik Jimmy Carter, nazvao "produžetkom sebe".

Carter je umrla kratko nakon dolaska u hospicij u Plainsu u Georgiji, uz svoga supruga, demokrata koji joj je dao istaknuti glas tijekom svog predsjedničkog mandata od 1977. do 1981. godine i koji je podržavao njezino zalaganje za mentalno zdravlje.

Njezina obitelj te pripadnici njezinog osiguranja pridružili su se mrtvačkoj povorci do Kompleksa zdravstvenih i humanističkih znanosti Rosalynn Carter na Sveučilištu Georgia Southwestern State u Americusu, Georgiji, gdje su položeni vijenci.

Misa i odavanje počasti za pozvane goste na rasporedu je u utorak u Atlanti, a prisustvovati bi trebali i predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris. Jimmy Carter (99) bi se trebao pridružiti misi, izvijestio je CNN, pozivajući se na jednog od njegovih unuka.

U srijedu će biti održan pogreb u baptističkoj crkvi Maranatha u Plainsu prije polaganja u obiteljskoj grobnici.

Carter i njezin suprug najduže su vjenčani američki predsjednički par, oženivši se 1946. godine kad je ona imala 18, a on 21 godinu.

Otkad je njegov predsjednički mandat završio, Jimmy Carter je poživio više godina nego ijedan američki predsjednik prije njega, a njegova supruga igrala je ključnu ulogu svih tih godina, uključujući i onu za neprofitnu udrugu Carter Center i humanitarnu organizaciju Habitat for Humanity.