bez uvjeta

Tijekom ustavne stanke neće biti izvanredne sjednice za opoziv ministara

19.07.2019 u 20:30

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odlučio da se nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora temeljem oporbenih zahtjeva za opoziv članova Vlade.

Na taj su način odgovorili predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji je od odbora zatražio mišljenje može li se tako sazvati izvanredna sjednica pri čemu se pozvao na ustavnu odredbu da sjednicu tijekom ustavnih stanki mogu sazivati samo predsjednik države i Vlade ili većina saborskih zastupnika.

Ta odluka znači da se za vrijeme ustavne stanke neće moći provesti rasprava o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, koju su najavili i pripremili Mostovci.

Grbin: Obratit ću se Ustavnom sudu jer tu nije riječ o poslovničkoj nego ustavnoj materiji

Potpredsjednik Odbora za Ustav SDP-ov zastupnik Peđa Grbin najavio je da će se zbog takve odluke obratiti Ustavnom sudu.

"Vi ignorirate članak Ustava koji kaže kako se rasprava o opozivu mora provesti u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva, naglašavam - mora, nigdje nema govora da se to ne odnosi na doba ustavnih stanki", rekao je Grbin predsjedniku Odbora HDZ-ovom Željku Reineru te dodao da je njegov prijedlog zaključka, koji je i izglasan, utemeljen na krivom članku te da je riječ o ustavnoj, a ne poslovničkoj materiji na koju se Jandroković u svom upitu pozvao.

"Ustav se ne može čitati odvojeno, nego u cjelini. Kod opoziva ne navode se nikakve iznimke prema kojima se o njemu ne bi raspravljalo u roku od 30 dana. Ova situacija bi mogla dovesti do toga da počnete odgađati i sazivanje redovne sjednice na jesen“, upozorio je.

Mostov zastupnik Robert Podolnjak istaknuo je da po ovome tumačenju proizlazi da oporba može djelovati samo devet mjeseci u godini dok ne traju ustavne stavke.

Podolnjak: Imperativna je odredba se rasprava mora provesti u roku od 30 dana

"Temeljna značajka parlamentarnog sustava  je odgovornost Vlade pred parlamentom na način da parlament može izglasati nepovjerenje Vladi. To je imperativna odredba, da se rasprava mora provesti u roku od 30 dana", istaknuo je.

Reiner je uzvratio da on nikada nije rekao da oporba nema prava tri mjeseca dok traje ustavna stanka, no, treba čitati ustavnu odredbu koja kaže tko ima pravo sazivati sjednicu, a po njemu to može većina svih, odnosno, 76 zastupnika, a ne samo petina kako se traži za pokretanje opoziva.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk predložio je da Jandrokoviću odgovore da se s tim pitanjem obrati Ustavnom sudu, no, njegov je prijedlog odbijen, na što je on uzvratio da će "nas ovo driblanje dovesti u potpuno apsurdne situacije".

"Predsjednik Sabora svjestan je da želi napraviti nešto što nije u redu, inače bi citirao sve članke Ustava u svom zahtjevu da mu damo mišljenje, no, onda bi se morao obratiti Ustavnom sudu. Ovim upitom prema nama pokušao je umanjiti svinjariju koju radite“, istaknuo je Bauk.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja mišljenja je da ovdje nije riječ samo o komociji dijela zastupnika, nego o namjeri vladajućih da se ne raspravlja o aferama ministara.

"To znači da bi se o opozivu moglo raspravljati samo ako se s time složi vladajuća većina", rekao je Grmoja pozvavši se na mišljenje ustavnog stručnjaka Mate Palića u kojem i on tvrdi kako se treba sazvati izvanredna sjednica jer Ustav propisuje da se rasprava o opozivu mora provesti unutar 30 dana od njegovog podnošenja.