OTPUST RATNOG ZLOČINCA

Tihomir Orešković uskoro na uvjetnoj slobodi

05.10.2012 u 16:23

Bionic
Reading

Godinu dana nakon Mirka Norca na slobodu će i Tihomir Orešković, posljednji osuđenik iz takozvane Gospićke skupine. On je služio kaznu do 15 godina zatvora za likvidaciju srpskih civila. U zatvor je završio 2000. godine u prvoj grupi uhićenih za zločine u Gospiću. Sada će na uvjetnu slobodu koju je odobrilo Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa

Da će Orešković uskoro na slobodu potvrdio je za Novi list  zagrebački odvjetnik Željko Olujić koji ga je branio na suđenju u Rijeci. Olujić nam je rekao da je Orešković s prekidima u zatvoru već skoro 13 godina. S obzirom da je izdržao više od dvije trećine kazne imao je je pravo tražiti uvjetni otpust ranije. Dodatni razlog što će biti ranije oslobođen je i njegovo zdravstveno stanje.

Orešković je u pritvoru i zatvoru proveo više od 10 godina, a dio tog razdoblja je bio i na privremenim prekidima izdržavanja kazne. I oko tih prekida je bilo kontroverzi, pa je bilo utvrđeno da mu je pogodovano jer je jedno vrijeme dok je trebao biti u zatvorskoj bolnici zapravo proveo na slobodi.

Orešković je na velikom suđenju u Rijeci, bio osuđen na 15 godina zatvora i proglašen glavnim inspiratorom tog zločina. Mirko Norac je bio osuđen na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina zatvora. Bili su proglašeni odgovornima za organizaciju i odvođenja najmanje 50 civila iz njihovih stanova i podruma te njihovu likvidaciju.

Sudsko je vijeće je zaključilo da su likvidacije civila u Lipovoj Glavici i na Pazarištu dokazane. Zaključeno je da su Orešković i Norac izdavali naloge za odvođenja civila iz njihovih kuća i podruma te za njihovo zatočenje i likvidaciju, kao i da je Norac osobno ubio jednu ženu tijekom likvidacije civila na Pazarištu.

U obrazloženju presude rečeno je da je tzv. smrtonosni sastanak održan u Kriznom štabu za Liku, s kojega su tada najvažnije osobe u Gospiću krenule prvo u likvidaciju najmanje deset civila na Pazarištu, potom su likvidirani i ostali i to po nalogu Norca i Oreškovića.