GRABAR KITAROVIĆ U SARAJEVU

'Pelješki most je pitanje Hrvatske, ali pomoći će i BiH, Neum će postati krasan turistički grad'

17.01.2018 u 11:57

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nalazi se u službenom posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu te se susrela s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem. Nakon sastanka održana je konferencija za medije Grabar Kitarović i predsjedavatelja Predsjedništva BiH Čovića

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da su razgovori iskorišteni kako bi BiH zadržala prioritetni put prema euroatlantskim integracijama i da joj Hrvatska može pomoći na tom putu, kao i na putu da se aktivira MAP. Kazao je da treba raditi na jačanju gospodarske suradnje. 

Za otvorena pitanja je kazao da nisu tako teška da se ne mogu riješiti u jednom lakom razgovoru. Poručio je da će se u Federaciji uskoro riješiti pitanje proračuna. Izrazio je nadu da će Hrvatska pomoći, ali da će oni sami urediti svoje odnose.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine, kojoj želi samo dobro, posebno na putu prema Europskoj uniji i aktivaciji MAP-a.

'Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju, ali i da ćemo u okviru tihe diplomacije krenuti u rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju odnose', poručila je hrvatska predsjednica.

Kazala je da se posljednjih mjeseci dosta izvlačilo izvan konteksta i stvari koje nije rekla stavljalo na dušu njoj ili Republici Hrvatskoj. 'Dijalog je najbolji put', smatra hrvatska predsjednica.

Predsjednica je poručila da joj je ustavna dužnosti štititi interese građana Hrvatske, ali graditi mir sa svim zemljama, posebno sa susjedima, a u tome kontekstu nema zemlje koja je važnija od Bosne i Hercegovine, s kojom dijelimo veliku granicu.

'Hrvatska je obavezana pozorno pratiti što se događa u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutrašnja pitanja. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je postavljena BiH, smatra hrvatska predsjednica.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Grabar Kitarović je kazala da se Hrvatska zalaže za konstitutivnost hrvatskog naroda, što ne znači da na taj način želi umanjiti prava drugih naroda koji žive u toj zemlji. Poručila je da Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina i to neće biti.

Na pitanje novinara da li je bilo priče o Izbornom zakonu, kazala je:

'Bilo je govora o izbornom zakonu, kao što sam istakla da je poštivanje odluke Ustavnog suda izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se u BiH izbjeglo stanje koje imamo u Mostaru. Mi želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja, ali o elementima izmjene izbornog zakonodavstva niti ja niti Hrvatska nismo ulazili. Nismo nametali rješenja', istakla je Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovarajući na pitanje o Pelješkom mostu, čiji gradnju dio političara BiH osporava, predsjednica je kazala da pitanje izgradnje mosta nije upereno protiv Bosne i Hercegovine te da se još od 2006. godine pregovaralo o gabaritima da se omogući nesmetano uplovljavanje i isplovljavanje iz neumskog akvatorija. Smatra da će izgradnja pomoći i BiH i Neumu jer će se tamo smanjiti ljetne gužve te će grad prestati biti tranzitni centar i postati krasan turistički grad. Kazala je da se nada da će na to pitanje biti stavljena ad acta.

Čović je kazao da BiH nema usklađenu vanjsku politiku pa tako ni oko toga pitanja. Kako u Neumu žive većinski Hrvati, vitalni je interes da grad ostane turistički i da se Pelješki most izgradi, ali da se vanjska politika ubuduće uskladi.